Mainos

Kotitalouksien työllistämistuesta sanailua yli puoluerajojen

Kotitalouksien työllistämistuesta syntyi sananvaihtoa yli hallitus- ja oppositiorajojen. Keskusta ja vihreät arvostelivat yhteen ääneen Alhon mallia, mutta ministeri Arja Alho itse puolusti suoraan yritystukeen perustuvaa malliaan hanakasti.

Vihreiden puheenjohtaja Tuija Brax ja keskustan varapuheenjohtaja Maria Kaisa Aula sanoivat tänään, että kotitalouksia tulisi kannustaa luomaan työpaikkoja antamalla niiden vähentää kuluja veroista, eikä Alhon mallin mukaisella yritystuella.

Alho torjui arvostelun ja puolusti omaa malliaan. Helsingissä puhunut Brax moitti ministeri Arja Alhon ajamaa yritystukimallia arjelle vieraaksi. Brax ei uskonut sen vähentävän pimeitä töitä merkittävästi.
-Mallin suurin ongelma on siinä, että se ei lainkaan tunnista ehkä tyypillisintä kotitalouksien työllistämistilannetta eli sitä, että perhe haluaisi palkata jonkun tutun auttamaan kotitöissä tai pienessä remontissa. Ajatus, että esimerkiksi lisäansioita haluava opiskelija perustaisi tätä varten oman firman on arjelle vieras!

Brax totesi lisäksi, että tuelle varatut 25 miljoonaa markkaa eivät riitä pitkälle. Ensi vuoden budjetissa uudistus on mitoitettava selvästi suuremmaksi, Brax vaati.

Kemissä puhunut Aula kehotti hallitusta lopettamaan jahkailun. Nopeimmin ja joustavimmin kotitaloudet voivat työllistää niin, että ne saavat vähentää työn antamiseen liittyviä palkkaus- ja muita työnantajakuluja verotuksessa, Aula neuvoi.
-Kun vähennys tehdään verosta, malli toimii oikeudenmukaisesti, Aula sanoi.

Aula uskoi kotitalouksien voivan luoda nopeasti 20 000-30 000 uutta työpaikkaa.

Alho: Verosta vähentäminen hyödyttäisi suurituloisia

Arja Alho vastasi mallinsa arvosteluun samantien. Hänen mukaansa olennaista on se, kuinka paljon palvelun tarvitsija joutuu maksamaan siitä. Hinta määrää, pystyykö vanhus, lapsiperhe tai työssäkäyvä ostamaan tarvitsemiaan palveluja. Tuen avulla yrittäjät ja osuuskunnat voisivat alentaa hintojaan, hän sanoi.
-Verosta vähentäminen ei alenna palvelun hintaa ja sen hyödyn saa aikaisintaan seuraavana vuonna, Alho muistutti.

Verosta vähentäminen hyödyttäisi eniten niitä joiden veroprosentit ovat korkeita, Alho huomautti. Sen lisäksi verosta vähentäminen olisi kotitalouksille hankalampaa, koska kotitalous joutuisi toimimaan työantajana ja maksamaan asiaankuuluvat maksut. Yrittäjältä ostetuista palveluista maksettaisiin yhdet palvelumaksut, Alho lisäsi.

Verovähennysmallin käyttöönotto poikkeaisi suomalaisen sosiaali- ja veropolitiikan linjasta, ja edellyttäisi myös suorien tukien - kuten pienten lasten hoitotukien - uudelleenarvioimista, ministeri huomautti. Alho pahoitteli, että hyvitysmallissa on jouduttu turvautumaan 150 tunnin vuosirajoitukseen uudistuksen kustannusten säästämiseksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.