Kotitaloudet eivät enää korjauta kenkiään

Kotitalouksien palvelumenot ovat kolmen viime vuosikymmenen aikana muuttuneet melkoisesti. Kenkien ja vaatteiden korjauttaminen on enää hyväosaisimpien hupia. Oma auto on lähes joka taloudessa ja sen seurauksena kuljetuspalveluiden osuus on pudonnut 17 prosentista kuuteen.

Muun muassa nämä muutokset selviävät Tilastollisen aikakauslehden sivuilta. Palvelumenoista kirjoittaa Hyvinvointikatsauksen toimitussihteeri Raija Sailas.

Suomalainen tekee itse paljon sellaista, mitä muissa maissa teetetään. Toisaalta hän käyttää mielellään julkisia palveluita. Markkinapalveluita hän ei ole kuitenkaan vielä tottunut käyttämään, vaan pitää niitä kalliina.

Palveluiden osuus kulutusmenoista on kasvanut tasaisesti. Kotitaloudet käyttivät palveluihin neljäsosan kulutusmenoistaan vuonna 1995. Yhtä kotitaloutta kohden palvelumenot olivat tuolloin 28600 markkaa.

Kotitalouksien palvelumenoista 57 prosenttia muodostui kodin ulkopuolisesta ruokailusta, virkistys- ja kulttuuripalveluista ja kulutukseksi laskettavista tulonsiirroista. Näitä tulonsiirtoja olivat muun muassa ammattiyhdistysten jäsenmaksut ja kirkollisvero, jotka on tässä määritelty palveluiksi.

Varakkaimman ja köyhimmän viidenneksen käyttämät palvelut ovat samankaltaistuneet. Kummatkin käyttävät suurimman osan palvelumenoistaan kodin ulkopuoliseen ruokailuun, ostettuihin kuljetuspalveluihin, virkistys- ja kulttuuripalveluihin sekä kulutukseen laskettaviin tulonsiirtoihin.

Ylimmät toimihenkilöt käyttivät suhteellisesti eniten rahaa palveluihin. He pistivät palveluihin kolmasosa kulutusmenoistaan.Toiseksi suurimmat olivat muiden kuin maatalousyrittäjien palvelumenot. Vähiten palveluihin satsasivat kansaneläkeläiset ja maatalousyrittäjät. Eläkeläisten palvelumenoista kului muita enemmän lääkäri- ja sairaalamaksuihin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat