Kotitalonsa sytyttänyt halusi vankilaan

Palosta aiheutui vakavaa vaaraa kymmenille. Evakuoitujen joukossa oli tuomitun omia perheenjäseniä.

Kotitalonsa tuhoisan kellaripalon sytyttänyt espoolaismies sanoi oikeudessa halunneensa vankilaan rauhoittumaan.

Tekoa edelsi hänen mukaansa pitkä alkoholi- ja lääkeputki. Sen lisäksi 36-vuotiaalla miehellä oli hankauksia sukulaisensa kanssa. Oikeudessa kuullun mukaan mieheen kohdistui "pedofiilipuheita", jotka liittyivät välikohtaukseen erään nuoren tytön kanssa.

- Halusin, että pääsen pois noista ympyröistä ja rauhoittumaan vankilaan.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi Hannu Marko Johannes Roiskon törkeästä tuhotyöstä kolmeksi vuodeksi vankilaan. Käräjäoikeus katsoi, että Roisko oli aiheuttanut teollaan kymmenille ihmisille vakavaa hengen tai terveyden vaaraa. Syytetty myönsi tuhotyön.

- Kadun syvästi sitä, mitä tein. En halunnut aiheuttaa kenellekään mitään pahaa, hän sanoi.

Vahingot yli satatuhatta euroa

Tuli riehui seitsenkerroksisen kerrostalon kellaritiloissa Kirstinharjussa tammikuussa. Syyttäjän mukaan palo aiheutti yli sadantuhannen euron kokonaisvahingot. Kellaritilojen tuhoutumisen lisäksi savua tulvi runsaasti muualle rakennukseen.

Talossa oli palon syttyessä yli 80 ihmistä, jotka jouduttiin evakuoimaan. Joukossa oli sytyttäjän omia perheenjäseniä.

Syyttäjä Heli Haapalehdon mukaan evakuoiduista 30 joutui tarkempiin lääkärintutkimuksiin savun hengittämisestä aiheutuneiden vaivojen vuoksi. Vakavilta vammoilta vältyttiin.

Mies vietiin muiden tavoin sairaalaan

"Otti päähän"

Tapahtumat saivat alkunsa, kun espoolainen päätti nukkua humalansa pois talon saunatiloissa. Miestä rupesi kuitenkin "ottamaan päähän" ja hän sytytti kahden kellarikomeron tavaroita tuleen.

Lieskat roihahtivat miehen mukaan todella nopeasti ja hän pelästyi.

- Juoksin nopeasti pois.

Mies piilotteli jonkin aikaa ja palasi sitten palopaikalle. Monien muiden asukkaiden tavoin Roisko kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan, missä hän vietti yön.

Seuraavana aamuna hän yritti päästä vieroitusklinikalle. Kun tämä ei onnistunut, mies meni kotiin, josta poliisi otti hänet myöhemmin kiinni.

Syyttäjä piti miehen selitystä vankilaan pääsystä erikoisena ja vaati tämän määräämistä mielentilatutkimukseen. Myös jotkut talon asukkaat olivat olleet sitä mieltä, että sytyttäjä olisi hoidon tarpeessa.

Roisko vastusti mielentilatutkimusta jyrkästi, eikä käräjäoikeus siihen suostunut.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat