Kotisiivoojan käyttö kannattaa

Entä jos ei tarvitsisikaan siivota? Kotisiivoojan käynti on yllättävän edullista arjen luksusta.

Jos kotityöt kiristävät hermoja tai parisuhdetta ja vähäiset vapaahetket sujuvat pölykoiria ulkoiluttaessa, kannattaa harkita kotisiivoojan palveluita.

Palvelukseen halutaan: luotettava ja ammattitaitoinen kotisiivooja

Valtakunnallinen Elias.fi-nettitori välittää siivouspalveluita ja opastaa niiden ostajia. Elias.fi:n vetäjä Taija Härkki neuvoo käyttämään ostopäätöstä tehdessä harkintaa.

– Ei kannata heti syöksyä markkinoiden vietäväksi vaan miettiä ensin omia tarpeitaan. Mitä tahdon? Mitä siivoojan pitäisi meillä tehdä? Millainen puhtauden taso on meille hyväksyttävä?

Kotisiivooja löytyy usein internetistä tai tuttavan suosituksen perusteella. Härkin mukaan yhä useampi valitsee halvimman hinnan sijaan ammattitaitoisen siivoojan. Palveluntarjoajan ammattitaidosta kertovat suoritetut ammattitutkinnot ja hyvä maine.

– Ammattilainen tietää, mitä tekee, ja ymmärtää, että on vastuussa tekemästään.

Kohtuuhintaista luksusta

Kotisiivoojan tuntitaksa vaihtelee 30–40 euron välillä. Hintaa laskee vuonna 2001 käyttöön otettu kotitalousvähennys. 60 % siivouspalveluiden ostosta aiheutuneista kuluista voi vähentää verotuksessa 3000 euroon saakka. Omavastuu on 100 euroa ja vähennys henkilökohtainen. Niinpä kahden hengen kotitaloudessa vähennyksen enimmäismäärä on yhteensä 6000 euroa.

Jos siis esimerkiksi siivouksen tuntiveloitus on 35 euroa ja koti siivotaan kaksi kertaa kuukaudessa kaksi tuntia kerrallaan (4 h/kk), ovat kustannukset 140 euroa kuukaudessa. Kun verottajalta saadaan kotitalousvähennystä 60 % summasta (140*0.6) eli 84 euroa, jää palvelun todelliseksi hinnaksi vain 56 euroa kuukaudessa.

Sopimalla vältät sudenkuopat

Kun palveluntarjoaja löytyy, kannattaa asioista sopia huolellisesti ja mielellään kirjallisesti. Yhdessä kartoitetaan siivouksen laajuus: riittääkö lattioiden pesu ja imurointi vai pestäänkö myös ikkunat? Siivous voi myös vaihdella viikoittain – kerran kuussa siivotaan sauna, mutta lattiat pestään joka viikko.

Lisäksi sovitaan siivouksen ajankohdasta ja kestosta sekä siivousvälineistä: tuoko siivooja välineet mukanaan vai käytetäänkö talon tamineita? Härkki suosittelee hankkimaan välineet ammattilaisen opastuksella.

– Kun rättinä käytetään vanhoja kalsareita eikä vanha imuri ime mitään, tulee siivoustyön teettäminen kalliiksi.

Jos avainten luovutus hirvittää, voi siivoojan päästää sisään itse ja jättää tämän sitten työskentelemään rauhassa. Vaitiolovelvollisuudesta voi sopia erikseen, jos ajatus vieraasta ihmisestä henkilökohtaisten tavaroiden ja työpapereiden keskellä mietityttää.

Sopimukseen kannattaa kirjata myös laskutukseen, sopimuksen irtisanomiseen ja ongelmatilanteisiin liittyviä seikkoja. Sekin on hyvä selvittää, että palveluntarjoajan vastuuvakuutus on kunnossa. Näin luodaan edellytykset toimivalle, luottamukselliselle ja pitkäkestoiselle yhteistyölle.

KUVA Hanskat: SXC

Lisätietoja:

www.elias.fi
Siivouspalveluita ja ostajan opas

www.vero.fi
Tietoa kotitalousvähennyksestä

www.kuluttajavirasto.fi
Neuvontaa ongelmatilanteissa

www.ytj.fi
Yritystietojärjestelmä, ennakkoperintärekisteri

Teksti: Sari Peltonen / Mediafocus

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat