Kotisairaalatoiminta laajenee tasaista vauhtia

Selvä syy kotisairaaloiden yleistymiseen on hinta, hoitokustannuksiltaan se on jopa puolet sairaalahoitoa halvempaa.

Kotisairaalat ovat yleistyneet Suomessa tasaista vauhtia. Helsingissä kotona hoidetaan vuodessa vajaat 2000 potilasta. Kotisairaaloita on koko maassa nyt noin kolmisenkymmentä, määrä on viisinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Kiinnostus on kasvanut, koska väestö ikääntyy, sairaalahoitoa tarvitsevat lisääntyvät ja sairaanhoidon kulut kasvavat.

Suurin osa kotisairaaloiden asiakkaista on tulehduspotilaita. Paljon hoidetaan myös viime vaiheen syöpäpotilaita. Lisäksi annetaan muun muassa vaativaa haava- ja dialyysihoitoa.

- Kotisairaalajärjestelmää on tutkittu kansainvälisesti, ja tutkimuksissa on todettu, että hoitokustannuksiltaan kulut ovat vain puolet sairaalahoidon kustannuksista, kertoo osastonlääkäri Paula Poukka Laakson kotisairaalasta.

Esimerkiksi Helsingissä Laakson hoitovuorokausi maksaa noin 150 euroa - vuodeosastolla hinta kipuaa yli 200:n.

MTV:n kummikunnista kotisairaala toimii kahdessa, mutta tehostettua kotisairaanhoitoa annetaan kolmessa kunnassa. Imatralla kotihoidon tehostamista vauhditti leikkausjonojen purku.

Kaksi kolmannesta kotipotilaista on yli 65-vuotiaita, mutta vanhusten sairaala se ei ole. Laaksossa on ollut potilaita 15-vuotiaasta yli 100-vuotiaaseen. Suomessa toimii myös jo muutama Lasten kotisairaala.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat