Mainos

Kotipuutarhuri - varo näitä myrkyllisiä tolppia

Kuluttajille on myyty vanhoja, kyllästettyjä sähköpylväitä, vaikka ne ovat vaarallista jätettä, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

– Myrkyllisiä pylväitä ei saa käyttää esimerkiksi istutusten reunuksiksi, terassin puutavaraksi tai muuhunkaan rakentamiseen, sanoo ylitarkastaja Kaarina Repo Tukesin tiedotteessa.

Vanhat sähköpylväät on käsitelty CCA-kyllästeellä, joka sisältää muun muassa arseenia ja kromia. Aineet ovat erittäin vaarallisia ihmisen terveydelle – ne ärsyttävät ihoa, silmiä ja hengitysteitä. Arseenin on todettu aiheuttavan myös syöpää.

Vaaralliset kemikaalit voivat kulkeutua elimistöön hyötykasvien kautta, jos kasvien läheisyydessä on aineilla kyllästettyä puuta.

Vanhoja sähköpylväitä vapautuu käytöstä sähkölinjojen uusimistöissä etenkin haja-asutusalueilla. Niitä saavat ostaa ja käyttää uudelleen vain yritykset, jotka tarvitsevat kyllästettyä puuta työssään.

Ammattilaiset voivat käyttää vanhoja pylväitä esimerkiksi siltarakenteissa ja laiturien vedessä olevissa osissa. Uusiokäytössäkään käsitelty puu ei saa joutua kosketuksiin ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.

– Jos näet käytöstä poistettuja sähköpylväitä kaupattavan avoimesti kaikille, ota yhteyttä kuntasi ympäristönsuojeluviranomaiseen tai ELY-keskukseen. Vanhat sähköpylväät, joita ei aiota käyttää uudelleen, pitää viedä jäteasemalle tai puutavaraliikkeiden jätepuulavalle, Repo sanoo.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja