Mainos

Kotipihan lumitöihin saa helpotusta verottajalta

Kinoksissa huhkiva voi nyt huokaista helpotuksesta, sillä myös lumenluonti ja auraus kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Vähennysoikeus koskee myös liukkauden torjuntaa.

Toimialapäällikkö Kari Happonen Koneyrittäjien liitosta kannustaa ihmisiä hyödyntämään mahdollisuutta.

- Kun työllistäminen tapahtuu oman kunnan alueella, niin kotitalousvähennyksestä saatu raha jää oman kunnan alueelle ja viihtyisyyskin paranee, Happonen muistuttaa.

Muutos koskee tuhansia pieniä yrittäjiä, jotka pystyvät hoitamaan kunnossapito- ja huoltotyötä kiinteistöissä. Happosen mukaan työsarkana puhutaan sadoista tuhansista kiinteistöistä.

Hän näkee täysin oikeutetuksi sen, että myös koneella suoritetusta työstä on nyt mahdollista saada kotitalousvähennystä.

- Monessa työssä on vaikea erottaa koneen ja työn osuutta. Olisi epäoikeudenmukaista, jos vain käsin tehdystä työstä saisi kotitalousvähennyksen.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime elokuussa, että kotitalousvähennyksiin oikeuttava työkorvaus koskee myös koneellista työtä.

Vesihuoltotöistä hyvitys

Merkittävimmin muutoksesta hyötyvät Happosen mukaan haja-asutusalueilla omakotitalojen ja kesämökkien omistajat, joilla on edessä jätevesijärjestelmien uusiminen.

Jätevesimääräykset vaativat, että vuoteen 2014 mennessä niin omakotitaloissa kuin vapaa-ajan asunnoissa, jotka sijaitsevat kunnallisen vesijohtoverkostojen ulkopuolella, on huolehdittava myös jätevesistä. Niitä ei saa johtaa ojiin tai rapautuneisiin jätevesikaivoihin.

Happonen kritisoi sitä, että kuluttajille suunnattu tiedotus koneellisten töiden sisällyttämisestä kotitalousvähennykseen on ollut erittäin puutteellista. Tieto löytyy monen mutkan kautta verohallinnon sivuilta.

Verohallinnon ylitarkastaja Riitta Roos sanoo, että verohallinto pyrkii parhaansa mukaan tiedottamaan selkokielisesti ja reaaliaikaisesti muutoksista verkkosivuillaan.

- Sähköiset kotisivut ovat korvanneet muut viestimisen tavat, ja korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta tiedotettiin verohallinnon kotisivuilla.

Kotitalousvähennys otettiin käyttöön vuonna 1997 tukikokeiluna ja laajennettiin vuonna 2001 koko maahan.

Vähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä, lisätä asuntojen omatoimista ylläpitoa ja ehkäistä harmaata taloutta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.