Kotimaisuusaste haasteena asehankinnoissa

Suomen sotavarustus uusitaan perin pohjin. Haasteena on kotimaisuusasteen toteuttaminen hankinnoissa.

Suomen armeija uusii kalustoaan toden teolla. Eduskunta on myöntänyt valtuudet tehdä tilauksia yli viiden miljardin markan arvosta. Ensimmäisinä uutta tavaraa saavat maavoimien kolme valmisuyhtymää.

Hankaluutena armeijalla vain on se, että hankinnoissa pitäisi olla korkea kotimaisuusaste. Pääosa tilauksista on nyt tehty ja mallikappaleitakin on saatu. Armeijalle asetettiin kuitenkin vaatimus tilausten kohdistamisessa teollisuudelle.

Pääesikunnan kenraaliluutnantti Ilkka Kylä-Harakka sanoi MTV:n uutisille, että nimenomaan eduskunta on antanut velvoitteen, että kotimaisuusasteen pitää olla hyvin korkea.

Kylä-Harakan mukaan se on hyvin suuri haaste kotimaiselle puolustustarviketeollisuudelle.
-Tietysti tällä ajoneuvopuolella - panssariajoneuvopuolella, sekä tykistöjärjestelmäpuolella meillä on hyvät valmiudet, mutta me tarvitsisimme ponnistuksia korkean teknologian puolelle. Tämäntyyppistä teollisuutta meillä on kovin vähän puolustustarvikepuolella.

Kotimaisuusastetta seurataan hankintojen mukana ja jokaiseen hankintaan liittyen arvioidaan, mikä sen kotimaisuusaste on.

Aseteollisuuden ulkomaiset yhteistyökuviot vaikeuttavat kotimaisuusasteen määrittelyä. Taistelijan simulaattori on yksi esimerkki laskemisvaikeudesta: miten kotimainen simulaattori on, kun piipaustekniikka tulee ulkoa ja rynnäkkökivääri on Suomesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat