Mainos

Kotimaisten elokuvien ensi-iltasuma tulossa

Kotimaisen elokuvan sesonki on alkamassa. Seuraavan kuukauden aikana ensi-iltaan tulee puolenkymmentä kotimaista elokuvaa.

Kotimaisella elokuvalla on nyt näytön paikka, sillä katsojaluvut ovat alkuvuonna laskeneet lähes viidenneksellä ja syyksi on esitetty varsinkin suomalaisten elokuvien huonoa menestystä tänä vuonna.

-Toisaalta vuosi on vasta vähän yli puolenvälin. Tässä on tulossa syksyllä vielä lähes viikottain kotimaisia, hyvin kiinnostavia ensi-iltoja, hyvin erilaisille yleisöille suunnattuja ensi-iltoja eli en olisi vielä valmis tätä vuotta edes tilastollisesti tuomitsemaan kovinkaan huonoksi. Odotellaan kaikessa rauhassa joulukuun loppuun saakka, rauhoittelee levityspäällikkö Harri Ahokas Suomen Elokuvasäätiöstä.

Perjantaina ensi-iltaan tuleva Young Love on tyyppitapaus tulevasta tarjonnasta. Koulukiusattu 13-vuotias Jukka alkaa suojella kuutta vuotta vanhempaa Johannaa väkivaltaiselta isäpuolelta.

Nostalgia on hylätty, nyt kerrotaan tarinoita tästä päivästä.

-Ja esimerkiksi nyt kuvattava Kuutamolla-elokuva on tästä aika hyvä esimerkki. Sehän liittyy yksinasuvien ihmisten elämään. Kansainvälisesti elokuvissahan on aika vahvasti ollut sinkkuteema ja tämä on sitten suomalainen näkökulma, kertoo Ahokas.

Viime kevään viidestä kotimaisesta ensi-illasta nykypäivää käsittelevät elokuvat eivät vielä kuitenkaan katsojia kiinnostaneet. Esimerkiksi Cyclomania sai vain reilut kymmenentuhatta katsojaa, kun lähimenneisyyttä kertaavaa Irwin-elokuvaa kävi katsomassa 350 000 lipunostajaa. Moni kotimainen ensi-ilta meneekin ohi katsojien huomaamatta.

-Vielä enemmän tällaista ohimenoa tapahtuu ulkomaisten elokuvien kohdalla, että kyllä minusta kotimainen elokuva aina noteerataan kuitenkin jonkinlaisena merkkitapauksena. Mutta ei siitäkään voi lähteä, että jokainen elokuva aina nousisi kansalliseksi puheenaiheeksi, josta keskusteltaisiin ja väiteltäisiin niin kuin viikkokausia, puntaroi Ahokas.

Elokuva-ala odottaa lisärahoitusta

-Buumi oli pari vuotta sitten ja sen jälkeen ei oo kuitenkaan rahat kasvaneet juuri missään siinä määrin, kun on toivottu. Että jos 30 miljoonaa markkaa saadaan lisää rahaa suomalaiselle elokuvalle parin vuoden sisään, niin sitten, se on hyvin taisteltu, arvioi Matila & Röhr Productions Oy:n tuottaja Jarkko Hentula, joka uskoo koko alan olevan tästä yksimielinen.

-Se mitä me ehdottomasti tarvitsemme on: enemmän ensi-iltoja, koska sitä kautta saisimme myös uusia tekijöitä esille ja mitä useampi ensi-ilta on, sitä useammanlaisia elokuvia saataisiin tehtyä, sitä monipuolisempaa ohjelmistoa voitaisiin yleisölle tarjota. Se vaatii rahaa ja Elokuvasäätiön tavoite 30:n miljoonan markan määrärahan saamiseksi on tätä kautta hyvin perusteltu, levityspäällikkö Ahokas vakuuttaa.

Elokuvalippujen viikonloppuhintoja on laskettu, elokuvanäyttelijöiden lakko on päättynyt. Tuotannossa on ainakin kymmenkunta elokuvaa, palikoiden pitäisi siis olla kunnossa. Tarinoista ei ole enää pulaa, vain tuotantomäärärahoista.

-Elokuva-ala on tässä asiassa aivan yksimielinen. Tämä on tietysti kiinni aika lailla valtion budjetista, että millä tavalla valtiovalta näkee elokuvan. Nyt Suomessa on tässäkin suhteessa menty eteenpäin, mutta elokuva ei ole ehkä sellainen taiteenlaji kuitenkaan, joka tuntuisi olevan toistaiseksi lähinnä valtion sydäntä. Että kyllähän nämä vanhemmat taiteet tuntuvat vielä noin rahoitusmielessä pärjäävän paljon paremmin, sanoo Ahokas.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.