Kotimaista lampaanlihaa ei riitä joka pääsiäispöytään

Kotimaisen lampaanlihan kysyntä on kasvanut yli tarjonnan. Etenkin näin pääsiäisen alla kotimainen tekisi kauppansa, mutta vain ani harvan liikkeen lihatiskistä sitä löytyy. Suomalaista lampaanlihaa tuotetaan noin 800 000 kiloa vuodessa, mutta kysynnän tyydyttämiseksi lammasta tuodaan lisäksi noin 1,2 miljoonaa kiloa.

Lisää lihaa hedelmällisestä suomenlampaasta

Lampaanlihan tuotannossa panostetaan jatkossa entistä voimakkaammin laatuun eli suomalaisen lampaan lihaksikkuuden parantamiseen. Noin 40 prosenttia eläimistä on suomenlampaita, joka on eräs maailman hedelmällisimpiä rotuja, muttei kovin lihaisa. Suomenlammasta risteytetäänkin ulkomaisten liharotujen kanssa.

Lampaassa on etupäässä pintarasvaa, joten itse liha on vähärasvaista. Lampaanlihaa käytetään Suomessa enemmän, koska ihmiset ovat oppineet arvostamaan sitä maistettuaan lammasta ulkomailla. Jokainen suomalainen syö noin 400 grammaa lammasta vuodessa. Myös Suomeen muuttaneet ulkomaalaiset ovat lisänneet kysyntää. Paistit ja kyljykset ovat kysytyimpiä osia lampaasta. Muiden osien hyödyntäminen on haaste. Savolainen vakuuttaa lampaan sopivan jauhelihaksi, karjalanpaistiin, grillilihaksi ja tietenkin perinteiseen lammaskaaliin. Erilaiset jatkojalostusprojektit ovat tuottaneet markkinoille lammasmakkaroita, säilykkeitä ja palvituotteita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja