Kotimaista jazzia julkaistaan runsaasti

Suomalaista jazz-musiikkia julkaistaan nykyisin enemmän kuin koskaan, vähäisistä myyntiluvuista huolimatta. Äänite on usein jazz-muusikon ainoa keino saada taidettaan julki.

Saksofoni

-Suomessa voi helposti mennä eri piireihin, esimerkiksi tanssijoiden tai näyttelijöiden kanssa, kiittelee Trio Töykeiden pianisti, säveltäjä Iiro Rantala.
-Monipuolisten hommien tekeminen ruokkii musiikkia. Tie tulee nopeasti pystyyn, jos lähtee siitä että "Minä soitan jatsia enkä muuta", sanoo Töykeiden keulahahmo.
Trio Töykeille tie avautuu tänä syksynä keikalle muun muassa Rioon ja Buenos Airesiin.
-Viimeinen maanosa missä emme ole vielä käyneet.

Töykeiden neljäs levy ilmestyi viime viikolla. Levyjä on myyty yhteensä yli 30 000, mikä on harvinainen luku suomalaiselle jazz-musiikille. Kotimaassa he keikkailevat konserttisaleissa, koska toimivia jazzklubeja ei Suomeen tunnuta saavan millään.
-Kyllä se vaatii idealismia, että joku innostuu jatsista. Businessajattelusta sellainen innostus ei lähde, uskoo Töykeiden basisti Erik Siikasaari.

Ja paljon on varmaan idealismia pikkulevymerkkien jazzalbumien kuorissa.
-Viimeisen vuoden aikana on ilmestynyt kymmeniä uusia jazz-levyjä. Sitä ei ole tapahtunut vuosikausiin, kertoo levykauppias Emu Lehtinen Digelius Musicista.
Pop-jazz -konservatorion rehtori Janne Murto ymmärtää kehitystä hyvin.
-Levy on nykyään oltava. Se on käyntikortti ja myöskin tallenne siitä, mitä muusikko on saanut aikaan ja mikä hänen tasonsa on.

Murto toivoo kulttuuripäättäjillemme avarampaa näkökulmaa. Pesäero on yhä jyrkkä klassisen musiikin ja muiden tyylilajien välillä:
-Kotimainen jazzmusiikki saa jonkin verran tukea, mutta koko populaarimusiikki saa tukea ehkä saman verran kuin ooppera saa yhdessä viikossa, Murto arvelee.
-En halua hyökätä klassisen musiikin tukea vastaan, mutta jonkinlainen järjellinen suhde tuessa pitäisi olla.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat