Mainos

Kotimaiset marjat luultuakin terveellisempiä – avuksi jopa syöpähoidossa

Kotimaiset marjat ovat terveellisempiä kuin on luultukaan. Kotimaisten marjojen hyödyistä on saatu uutta tietoa ja niistä on löydetty lukuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Marjat esimerkiksi hillitsevät tulehduksia ja estävät syöpäsolujen kasvua, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT. Marjojen sisältämiä erilaisia yhdisteitä voidaan hyödyntää muun muassa uusien lääkkeiden kehittämisessä.

Marjoilla voi tulevaisuudessa olla käyttöä esimerkiksi diabeteksen, muistisairauksien tai syöpien ehkäisyssä.

– Vaikuttaa sille, että marjoista voisi jopa olla hyötyä kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyssä, koska ne sisältävät hyvin paljon erilaisia antioksidantteja, kertoo VTT:n erikoistutkija Riitta Puupponen-Pimiä.

Kliinisessä kokeessa paljastui, että marjat alentavat kolesteroliarvoja, vaikuttavat edullisesti suoliston mikrobeihin ja laskevat verenpainetta. Mikään marja ei kuitenkaan osoittautunut muita paremmaksi.

– Varmaankin kaikkein paras hyöty marjoista saadaan syömällä monipuolisesti marjoja ja säännöllisesti, Puupponen-Pimiä sanoo.

Luonnonkasvit tarjoavat tutkijoille todellisen aarreaitan, jonka sisällöstä vasta murto-osa on tutkittu.

– Tänä päivänä on noin 10 prosenttia maailman kasveista edes jollain tavalla kemiallisesti tutkittu eli kyllä siellä potentiaalia on, VTT:n teknologiapäällikkö Kirsi-Marja Oksman-Caldentey arvioi.

Jo neljäsosa reseptilääkkeistä sisältää kasviperäisiä yhdisteitä. Uuden tekniikan ansiosta lääkkeisiin tarvittavia aineita voidaan kasvattaa laboratoriossa kasvin osista.

– Me tutkimme nimenomaan tätä bioteknistä tuottoa. Miten kasvisolut voitaisiin valjastaa tällaiseksi vihreäksi lääketehtaaksi.

(MTV3)

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 14.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.