Kotimaiset marjat ehkäisevät paksusuolisyöpää

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kasvaimet pienenivät, jos ruokavaliosta löytyi kotimaisia marjoja.

Kotimaiset marjat, kuten puolukka, lakka ja valkoherukka näyttävät tuoreen väitöstutkimuksen mukaan ehkäisevän paksusuolisyöpää.

Tutkimuksen mukaan kasvaimet pienenivät ja niiden lukumäärä väheni, kun ruokavalio sisälsi 10 prosenttia lakkaa, puolukkaa tai valkoherukkaa. Kasvaimet kehittyivät suuremmiksi, kun ruoka sisälsi 10 prosenttia elintarvikkeissa kuidun lähteenä käytettävää inuliinia.

Elintarviketieteiden maisteri Marjo Misikangas selvitti perjantaina tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan ravinnon vaikutuksia suoliston solujen viestintäketjuun ja sitä kautta syövän syntyyn kokeellisella paksusuolisyöpämallilla.

Paksusuolisyövän synnyssä elämän aikaisilla ruokavalinnoilla tiedetään olevan suuri merkitys. Runsas energian saanti yhdistettynä runsaaseen kovan rasvan, punaisen lihan, sokereiden ja alkoholin käyttöön lisäävät paksusuolisyövän riskiä. Toisaalta runsas kuitupitoisten viljojen, kasvisten ja hedelmien käyttö on yhdistetty pienentyneeseen syöpäriskiin.

Syövän kehitys on Misikankaan mukaan kuitenkin monimutkaista. Solujen normaali kehitys muuttuu muun muassa siksi, että solut tulkitsevat ulkopuoleltaan tulevaa informaatiota väärin omien viestiketjujensa häiriintyessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat