Kotimaiset keksijät tukevat Kosovon jälleenrakentamista

Suomalaiset keksijät, suunnittelijat, tuotekehittäjät ja yrittäjät rakentavat verkostoa Kosovon jälleenrakentamiseksi. Tavoitteena on tarjota hyviä tuotteita ja ideoita sodan aiheuttamien vaurioiden korjaamiseksi. Verkosto myös saattaa yhteen avun antajia ja tarvitsijoita. Kosovo-projektia vauhditetaan ensi lauantaina Tampereella, jonne kokoonnutaan puimaan avuntarvetta sekä uusia tuotteita ja ideoita.

Valmiita ratkaisuja aiotaan tarjota parin kuukauden päästä. Kosovo-projektin puuhamies ja Helsingin Keksijät ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Salo kertoo, että Kosovoon on toimitettu paljon epätarkoituksenmukaista tavaraa.
-Meillä Suomessa on kehitysmaaosaamista varsinkin rakennus- ja energia-alalla. Tätä osaamista voisi viedä sekä pahimpaan ensihätään että pitempiaikaiseen kehittämistyöhön.

Ensi vaiheessa tärkeää on, että ihmiset saavat katon päänsä päälle. Tampereella esitelläänkin mm. suomalaisen Morehouse Oy:n YK-joukoille toimittamia konttitaloja, jotka voi pystyttää parissa tunnissa. Rakennusalaan liittyy myös Ortkivi Oy:n valmistama nopeasti toteutettava ruuviperustus. Suomalaisilla olisi annettavaa myös energia- ja vesihuollossa ja viestintäyhteyksien rakentamisessa.
-Uudet keksinnöt tulevat usein pk-yrityksistä ja järjestöiltä. Kysyntää on myös sosiaalisista ideoista, joiden avulla Kosovoon saataisiin sopu.

Suomalaisten Kosovo-projekti on lähtenyt liikkeelle keksijä- ja tuotekehitysjärjestöistä. Yhtenä osapuolena on yleiskristillinen Uuden Kasvun Yhdistys. Projektiin ovat tervetulleita kaikki kansalaisjärjestöt ja yksityisetkin, joilla olisi Kosovolle jotain annettavaa. Eräs näistä on Suomessa toimiva Albanialaisten yhdistysLIRIA. -Voimme neuvoa, välittää tietoja ja luoda kontakteja suomalaisten ja Kosovon hallinnon välillä. Meiltä saa myös tulkkeja, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mehdi Haziraj.

Tuotekehityskeskus Hyvinkäällä analysoi verkostosta tulevan tarjonnan laadun ennen toimituksiin ryhtymistä. -Monissa toimituksissa joudutaan kansainväliseen kilpailutilanteeseen eri tarjoajien välillä. Tätä edellytetään EU:n ja useiden avustusorganisaatioiden säännöissä. Kilpailussa ei voi menestyä, ellei siihen osallistu, Timo Salo tähdentää.

Potkua projektille annetaan ensi lauantaina Tampereella Ahlmanin maatalous- ja kotitalousoppilaitoksella. Paikka sopii päivän teemaan, sillä koululla on esillä pehmeän teknologian näyttely, jossa esitellään monia ekokeksintöjä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat