Mainos

Kotimaiset filmit tavoittelevat miljoonaa katsojaa

Elokuvasäätiön mukaan kotimaiset filmit tavoittavat noin 20 prosenttia kaikista katsojista.

Päättynyt vuosi oli suomalaiselle elokuvalle niin hyvä, että katsojamäärien odotetaan tänä vuonna laskevan. Vuoden aikana saapuu elokuvateattereihin 11 puhtaasti kotimaista ensi-iltafilmiä.

Elokuvasäätiössä arvioidaan, että kotimaiset filmit pystyvät tavoittamaan 20 prosenttia kaikista katsojista. Tämä merkitsee, että suomalaiset ensi-iltafilmit saisivat tänä vuonna yhteensä noin miljoonaa katsojaa.

- Suomessa ei osata arvostaa aivan riittävästi sitä, että meillä päästään näinkin hyviin kotimaisen elokuvan yleisömääriin. Ja vielä näin pienellä valtion tuella, linjaa elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn.

Viime vuonna kotimaisen elokuvan osuus kaikkien filmien katsojamäärästä oli 23 prosenttia. Pääsylipun kotimaiseen elokuvaan osti yhteensä 1,6 miljoonaa suomalaista.

Lahjakkuudet ulkomaille?

Krohn avasi tänään suomalaisen näytelmäelokuvan 100-vuotisjuhlavuoden.

- Kotimaista elokuvaa juhlittaessakin on syytä muistaa vaara, että lahjakkaat elokuvantekijät siirtyvät työskentelemään pysyvästi ulkomaille. Elokuvan julkinen rahoitus on jäämässä Suomessa yhä pahemmin jälkeen muista Pohjoismaista.

Suurin häviäjä asetelmassa on Krohnin mukaan kotimainen yleisö, jonka tarinat jäävät kertomatta.

- Juuri kotimaiset hittielokuvat ovat usein ne, jotka pitävät pienten paikkakuntien elokuvateatterit hengissä.

Luopaava alku

Elokuvavuosi on alkanut Suomi-filmien osalta kuitenkin lupaavasti. Aleksi Mäkelän ohjaama Vares-leffa V2 - Jäätynyt enkeli vetää muhkeasti katsojia.

- Katsojat saavat tänä vuonna iloita myös siitä, että ensi-iltaan tulee Suomessa tehtyjä historiallisia elokuvia. Epookkifilmien, kuten Raja 1918, Colorado Avenue ja Tali-Ihantala 1944, tekeminen on kallista, Krohn tähdentää.

Teattereita yrittää tänä vuonna täyttää niin ikään Hurriganes-yhtyeen taipaleen tiivistävä Ganes, jonka pääosassa Remu Aaltosen osan näyttelee Eero Milonoff. Rölli puolestaan seikkailee kahden näytelmäelokuvan jälkeen animaatiossa nimeltä Röllin sydän.

Puhtaasti kotimaisten ensi-iltafilmien lisäksi saapuu teattereihin kolme yhteistuotantoelokuvaa. Kaksi niistä, Nanna Huolmanin ohjaama Aavan meren tällä puolen ja Klaus Härön ohjaama Uusi ihminen, on tehty pääosin ruotsalaisella rahoituksella. Molemmat elokuvat saavat ensiesityksensä Göteborgin elokuvajuhlilla, joiden kilpasarjassa kumpikin filmi kisaa.

Tänä vuonna saapuu valkokankaille myös yksi kotimainen dokumenttielokuva. Ari Matikaisen ohjaamassa filmissä Yhden tähden hotelli seurataan Agents-yhtyeen solistin Jorma Kääriäisen vaiheita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.