Mainos

Kotimaiset elokuvat rikkoivat kahden miljoonan katsojan rajan

Kotimaiset elokuvat ovat rikkoneet tänä vuonna yli kahden miljoonan katsojan rajan. Tarkka kävijämäärä on Filmikamarin mukaan tällä hetkellä 2 015 000.

Viimeksi katsojia on ollut näin paljon neljäkymmentä vuotta sitten. Kotimaiset elokuvat eivät kuitenkaan pärjää vielä ulkomaisille elokuville, sillä kotimaisten elokuvien osuus kaikista elokuvakäynneistä on 27 prosenttia.

Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn kertoo, että kyseessä on nykymuotoisen tilastoinnin kovin kävijämäärä.

- Tämäntyyppisiä tilastoja on kerätty vuodesta 1969, ja tämä on sen ajan kovin tulos. Varmaan vastaavia lukuja pitää hakea 50-luvulta saakka. Television tulon jälkeen elokuvissa käyminen hiipui dramaattisesti ja siitä on toivuttu sellaiseen 6-7 miljoonan hengen kokonaiskatsojamäärään vuodessa.

Raha ja tarjonta selittävät ennätystä

Krohn arvioi, että kotimaisen elokuvan suosion syitä ovat monipuolinen tarjonta ja valtion kasvanut rahoitus.

- Meidän elokuvien kirjo on monipuolistunut, hyvin moni suomalainen on löytänyt itselleen sopivan tarinan katsottavaksi. Toinen tärkeä tekijä on se, että viime vuosina kulttuuriministeriö on myöntänyt rahoitusta sekä elokuvien tuotantoon että elokuvateatterien kunnostamiseen enemmän kuin aikaisemmin.

Yhä useampaan elokuvateatteriin on saatu digiprojektori vanhan filmiprojektorin sijaan. Digitaalisten projektorien myötä elokuvien ensi-illat näkyvät yhtä aikaa entistä useammalla paikkakunnalla.

Vuosi on ollut elokuvateattereille kokonaisuudessaan hyvä, sillä Suomessa elokuvia on käynyt katsomassa yhteensä kahdeksan miljoonaa katsojaa.

Kotimaisten elokuvien katsojamäärien nousuun ovat syynä esimerkiksi teattereiden digitalisoinnin mahdollistama kopiomäärien kasvu ja monipuolinen tarjonta.

(MTV3)

Katso Nina Rahkolan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.