Mainos

Kotimaiset elokuvat luoneet me-henkeä

Savolaiset ja pohjalaiset ovat luoneet oman merkittävän asemansa suomalaisessa elokuvassa. Eri heimot edustavat muun muassa juurevuutta tai selviytymiskykyä. Parhaillaan käynnissä olevilla Turun elokuvafestivaaleilla on tänä vuonna teemana 50-luku, jolloin elettiin esimerkiksi savolaiselokuvien kulta-aikaa.

Kotimainen elokuva

Savolaiset ja varsinkin Severi Suhonen esitetään suomalaisissa 50-luvun filmeissä sanavalmiina ja neuvokkaina. Savolainen ongelmanratkaisutaito toimii missä tahansa. Pohjalaiset taas kuvataan jäyhiksi ja paikallaan pysyviksi vieläkin. Oikeastaan 90-luvun elokuva palasi paljon 50-luvun teemoihin.

Dosentti Veijo Hietala Turun yliopistosta arvelee, että kotimaisen elokuvan 90-luvun nousu tarkoitti oikeastaan paluuta 50-lukulaiseen elokuvaan tyypillisine genreineen.
-Erityisesti pohjalaiset ovat olleet kovasti esillä, vaikkapa Häjyt-elokuvassa, mutta myös rillumarei, kuten elokuvassa Kulkuri ja joutsen, sanoo Hietala.

Hietala on tutkinut etenkin savolaiselokuvia. Sota-aikana Korpraali Möttönen loi suomalaisiin me-henkeä ja uskoa omiin kykyihin.Ongelmat ratkeavat maalaisjärjellä.
-Ikään kuin osoitettiin, että tässä kansan energiassa loppujen lopuksi on se voima, jolla nämä ongelmat ratkaistaan, eikä keinotekoisella ja hienostuneella herrakulttuurilla, sanoo Hietala. Turun suomalaisen elokuvan festivaalien teemana oleva 50-luku palauttaa mieleen myös silloisen elokuvan kansaa yhdistävän tavoitteen.

Sodanjälkeinen Suomi kaipasi yhtenäisyyttä.
-Näissä savolaiselokuvissa useimmiten ollaan muualla kuin Savossa eli savolaiset ovat ongelmansa jo ratkaisseet. Mutta savolaisia tarvitaan muiden ongelmia ratkaisemaan eli liikutaan ympäri Suomea. Eli se on tällainen energia, joka pystyy ratkaisemaan oikeastaan minkä tahansa ongelman, Hietala sanoo.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.