Kotimaisen mansikan makuun päästään juhannuksena

Mansikkapelloilla ensimmäiset kukat ovat jo puhjenneet. Aikainen kevät lupaa suumakeaa jo juhannukseksi. 

Jokiniemen Marjatila Karkkonen Suonenjoella viljelee harson alla muun muassa Honeoye-varhaislajiketta. 

-Työt aloitettiin normaalia aikaisemmin. Lämmintä on luvassa, ja kasvusto menee eteenpäin kohisten. Ollaan selvästi pitkäaikaista keskiarvoa edellä, kuvaa mansikkaisäntä Veijo Karkkonen, joka on Suonenjoen marjanviljelijöiden puhemies. 

Hänen mukaansa viime vuonna siirryttiin talvesta lähes suoraan kesään. Nyt melkein kesäisiä kelejä on ollut aikaisemmin. Yöpakkasetkaan eivät ole tehneet hallaa harson alla. 

-Ainoastaan uutuuslajike Rumba on jonkin verran kärsinyt, mutta sen viljelyala on vielä marginaalinen. Polka-lajike kukkii kesäkuun alussa, ja tietysti silläkin vielä hallariski on, Karkkonen kuvailee. 

Mansikkasadon määrästä hän ei uskalla vielä esittää ennusteita: 

-Kukinnan onnistuminen ratkaisee ja se, saadaanko sadetta. Viime kesänä kiusasivat kuivuus ja helle. Paras olisi noin parinkymmenen asteen tasainen lämpö. 

Yleensä pääsato kypsyy heinäkuussa. Nyt se voi siitä hieman aikaistua. Pahinta olisi, jos koko sato ryöpsähtäisi kypsäksi kerralla viime kesän tapaan. Mansikoita ei ehdittäisi poimia, tai sitten markkinoille tulisi äkkiä ylitarjontaa. 

Eriaikaisia lajikkeita viljellään satokauden tasoittamiseksi ja jatkamiseksi. Rumban lisäksi uutuutena on tarjolla Elianny-lajike. 

Mansikanpoimijoiden saanti kysymysmerkki 

Toissa vuonna mansikkasato oli ennätykselliset 15 miljoonaa kiloa, kun se viime vuonna putosi 10 miljoonaan kiloon. Ongelmia tuottivat ensin kuivuus ja sitten liika lämpö. Nopean kypsymisen tahtiin ei saatu tarpeeksi lisää poimijoita. 

Noin puolet 15 000 mansikanpoimijasta on ulkomaalaisia, joita ei äkkitilanteessa ehditä saamaan hätiin. 

-Ukrainan tilanne voi tuottaa lisäongelmia, sillä esimerkiksi Suonenjoelle sieltä tulee 60 prosenttia poimijoista. Nyt normaalia aiemmin lähetettyihin kutsuihin on tullut joitakin viestejä, ettei sieltä päästäisi tulemaan, kertoo Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Eeva Leppänen

Monet tilat ovatkin varautuneet hankkimaan poimijoita myös muista maista. Lisäksi uusi ulkomaisen kausityöntekijän verotuskäytäntö vaatii vielä opettelua.  

Lue myös:

    Uusimmat