Mainos

Kotimaisen lihan suosiminen onnistuu jättikeittiöissä

Helsingin kaupungin ateriapalveluista vastaava Palmia käyttää ruokatuotannossaan ainoastaan kotimaista lihaa. Myös varusmiehet ruokitaan pääosin suomalaisilla raaka-aineilla.

Palmian Catering-palvelut valmistavat Helsingin kouluille, päiväkodeille ja hoitolaitoksille noin 100 000 ateriaa päivässä.

Palmia ostaa lihansa kotimaisilta tuottajilta suurten lihatalojen kautta. Tuotantopäällikkö Martti Kantolan mukaan Palmialla on varaa kotimaiseen lihaan, koska se jalostaa ruuan omalla tuotantolaitoksellaan Vantaan Pakkalassa.

– Teemme itse niin lihapullat kuin ohukaisetkin. Siitä syntyy säästöä, Kantola kertoo.

Palmiaa velvoittaa Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia. Ruokalistan laatiminen on haastavaa, kun esimerkiksi päiväkodeissa osan päivittäisistä raaka-aineista on oltava luonnonmukaisesti tuotettuja ja koulujen oppilaille on tarjottava kasvisvaihtoehto. Aterian kustannusten syöjää kohden täytyy kotimaisten tuotteiden suosimisesta huolimatta jäädä alle kahden euron.

Kantola kertoo lihatalojen markkinoivan ulkomaisia halpaeriä kaupungin kotimaisuuslinjauksesta huolimatta.

– Tottakai niitä tarjotaan. Ja kyllähän se houkutus monessa kunnassa on tässä taloustilanteessa varmasti suuri, Kantola arvelee.

Kuntien on kilpailutettava ateriatuottajansa kolmen vuoden välein. Kantolan mukaan teknisesti ottaen mikään ei pakota kuntia valitsemaan halvinta tuottajaa, vaikka usein näin luullaan.

– Tarjouspyyntöön voidaan laittaa kotimaisten raaka-aineiden suosiminen kriteeriksi. Jos laitetaan vain edullisuus, niin ollaan pakkovalinnan edessä, Kantola huomauttaa.

Varuskunnissa syödään kotimaista

Puolustusvoimien ruokatuotannosta vastaava Leijona Catering on niin ikään linjannut käyttävänsä mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita, vaikka käskyä tästä ei ostajalta ole tullut.

– Tarkistimme nämä kotimaisuusasteet viime keväänä. Lihatuotteissa se on yli yhdeksänkymmentä prosenttia. Joskus ruokalistalla on karitsaa tai lammasta. Sitä ei aina ole kotimaasta saatavissa sellaisia määriä kuin tarvitsemme, kertoo liiketoimintajohtaja Elina Latvanen-Nieminen.

Leijona Catering laatii päivittäin Puolustusvoimille noin 70 000 ruoka-annosta. Suurten ostomäärien ansiosta yrityksen ei ole tarvinnut kääntyä tuontilihan puoleen, vaikka kustannuspaineet kasvavat.

– Meillä on suurena hankkijana niin hyvät ostosopimukset, että tähän saakka olemme onnistuneet tässä hyvin, Latvanen-Nieminen selventää.

Maataloustuottajien keskusjärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila moitti tänään suurtalouskeittiöitä ulkomaisen lihan käytöstä. Marttila kertoi pitävänsä pöyristyttävänä, että julkiset ruokapalvelut ostavat ja tarjoavat lihaa, jonka alkuperästä ei voida olla varmoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.