Mainos

Kotimaisen äänielokuvan historiaa Turussa

Kotimaisen äänielokuvan ensiaskeleita muistellaan Turussa 4.-7. huhtikuuta järjestettävällä Suomalaisen elokuvan festivaalilla.

Teema on omiaan Turkuun, sillä kaikkien aikojen ensimmäinen kotimainen puheäänielokuva Sano se suomeksi kuvattiin Turussa Olavinpuiston äänielokuva-ateljeessa 1931. Elokuvan tuottanut Lahyn-Filmi aloitti äänielokuvakokeilut jo 1929. Festivaalilla nähdään kokeiluista säilynyt vasta jokin aika sitten löydetty pätkä, jossa esiintyy kuplettilaulaja Rafu Ramstedt. Ääni on tallennettu levyäänimenetelmällä erilliselle levylle. Sano se suomeksi -elokuvassa ääniraita oli jo liitetty filmiin.

Elokuvasta on säilynyt vain kaksi pätkää, joista toisessa Tuure Ara laulaa laulun Tuoll' on mun kultani. Historialliset pätkät esitetään torstaina, jolloin äänielokuvan varhaisvaiheista kertoo Ari Honka-Hallila. Samana iltana nähdään myös Jaakko Korhosen ohjaama Aatamin puvussa ja vähän Eevankin vuodelta 1931. Elokuvan musiikin soittaa Turun kaupunginorkesteri.

Perjantaina etsitään modernismin juuria katsauksella Jaakko Pakkasvirran elokuviin. Ennen neljän elokuvan esitystä ohjaaja itse kertoo tuotannostaan. Festivaalin tähtivieraita ovat Sakari Jurkka ja Heidi Krohn. Heidän uraansa esitellään lauantaina ja sunnuntaina, jolloin he ovat myös itse paikalla. Festivaalin järjestää Varsinais-Suomen elokuvakeskus yhteistyössä Suomen elokuva-arkiston ja Yleisradion TV-arkiston kanssa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.