Mainos

Kotimaisella kalalla riittää kysyntää

Kotimaisen kalan kysyntä on suurempaa kuin tarjonta. Kalastus on kuitenkin taantunut viime vuodet eri puolilla maata.

Aivan viime aikoina kalastajat ovat kuitenkin alkaneet perustaa yhteisiä kalasatamia. Niitä on muun muassa Oulujärven tienoilla. Viimeksi kalasatama perustettiin Säviälle Ylä-Savoon.

Kun Ylä-Savon vesillä toimi kymmenen vuotta sitten yksi ainoa ammattikalastaja, on järvestä leipänsä saavia nyt puolen tusinaa. Toinen mokoma käy pyydyksillä sivutulon toivossa.

Nilakka-järvestä nousee nyt kuhan lisäksi haukea ja ahventa. Joulun jälkeen ryhdytään pyytämään nuotalla muikkua. Kalat viedään Pielaveden Säviälle EU-tuella perustettuun Pohjois-Savon ensimmäiseen kalasatamaan.

Entisen meijerin tiloissa kala perataan, fileoidaan, pakataan ja pakastetaan. Kalasatama työllistää jo kaksi kalankäsittelijää. Kalaa ostetaan muiltakin kuin yhtiön jäseniltä.

Kalastuksen virkistyminen johtuu hyvistä saaliista ja parantuneista markkinointikanavista. Kuopion Kalatukku on 10 vuodessa kasvanut maan suurimmaksi kalaliikkeeksi.

- Me tarjotaan oikeestaan koko myös näille sisävesialueen kalastajille markkinakanava heidän tuotteilleen ja tänä päivänä onkin erittäin hyvä kysyntä sitten myös sisävesikuhalla, ahvenella, hauella ja siialla ja muikku on tietysti meille perinteisesti hyvin tärkeä tuote, toimitusjohtaja Antti Räsänen Kuopion Kalatukku Oy:stä kertoo.

Tähän saakka kalaa on toimitettun lähinnä vähittäismyyntiin, nyt pyritään etelän ravintoloihin ja suurkeittiöihin. Kuopioon ensi keväänä valmistuvassa uudessa pakastamossa pystytään pakastamaan joka muikku erikseen. Yksittäispakastetut kalakuutiot ja -medaljongit ovat myös kiireisen kokin mieleen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.