Mainos

Kotimainen musiikki jyrää radiossa ja myyntilistoilla

Kotimainen musiikki soi radioissa ja näkyy myyntilistoilla enemmän kuin koskaan. Erityisesti soitetaan suomalaista poppia ja naisartistien kappaleita. Suosiosta kertoo myös Radio Suomipopin nousu Suomen kuunnelluimmaksi radiokanavaksi.

Yksi suomalaisen popin viime vuoden menestyjiä on helsinkiläisyhtye Haloo Helsinki. Se oli viime vuonna Suomen virallisella listalla peräti 45 viikkoa ja soi radioissa lähes jatkuvasti.

– Aika hektinen, mutta hieno vuosi on takana. Meille tärkein tähän mennessä, Haloo Helsingin Elli kertoo MTV:n Uutisille.

Haloo Helsingin neljäs levy oli suurmenestys. Esimerkiksi Radio Suomipopilla yhtyeen kappaleet ovat soineet noin 15 kertaa vuorokaudessa.

– Siitä voi laskea yhteen, mitä se tekee. Aivan huikeaa. Suomalainen musiikki on nostanut meidätkin Suomen ykköseksi. Erityisesti popilla ja urbaanilla musiikilla menee hyvin. Itse olen iloinen siitä, että nyt tehdään iloista ja up-temposta musiikkia, vuoden musiikkipäälliköksi 2013 valittu Radio Suomipopin Mikko Koivusipilä toteaa.

– Suomalaisessa musiikissa kerrotaan tällä hetkellä iloisista asioista, ja kappaleet menevät nätisti eteenpäin. Ei mennä mollissa ja vedetä ranteita auki koko ajan tai mietitä miten ne saisi auki. Meidän salaista biisilistaamme en kerro. Se on vähän kuin salainen Coca Cola -resepti, Koivusipilä naureskelee.

Kotimaisessa musiikissa "naisten vallankumous"

Radio Novan musiikkipäällikkö Mikko Harjunpää arvioi, että käynnissä on kotimaisten naisartistien vallankumous. Vaikka levymyynti laskee, lataukset ja soitto lisääntyvät.

– Meilläkin 40 suosituimman biisin joukkoon mahtuu vain kolme ulkomaista artistia. Minun mielestäni nyt on vähän sellainen naisten vallankumous. Miehillä ei ole ollut poppiin ja rockiin enää 2000-luvulla yksinoikeutta, vaikka rock on usein edustanutkin juuri patriarkaalisuutta. Nyt jyräävät erityisesti nuoret naiset, ja Haloo Helsinki on siitä mainio esimerkki. Kolmikymppisillä naisartisteilla on jo kova kilpailu keskenään. 

– Ja hienoahan se on, että esimerkiksi J. Karjalainen on palannut. Dave Lindholmin uusi levy taas ei ollut mikään comeback, sillä hänen ei tarvitse niitä tehdä. Dave tekee vain levyjä aika ajoin, Harjunpää toteaa.

Harjunpää odottaa alkavalta vuodelta noin 150 kotimaista albumia ja niiltä jokaiselta neljää sinkkulohkaisua.

– Puhutaan 400-500 kotimaisesta kappaleesta, joista sitten ruoditaan parhaat. Mikä koskettaa, tekee laulu tärkeäksi. Mielestäni tekstit ovat tärkeitä, ja luonnollisesti biisien pitää olla tuotannollisesti ja musiikillisesti tätä päivää.

Ei oikotietä onneen

Musiikkibisneksessä 30 vuotta vaikuttanut tuotantopäällikkö Gabi Hakanen Sony Musicilta sanoo, että kotimainen musiikki "soundaa" tällä hetkellä hyvältä.

– Ei ole enää mitään kuilua ulkomaisen ja kotimaisen laadun välillä. Nyt on helpompi tuottaa ja tehdä, ei tarvita jumalattomia orkestereita ja isoja koneistoja. Vaikka kotikutoinen voi silti kuulostaa hyvältä.

– Haloo Helsinkikään ei ole millään hokkuspokkus-tempulla menestystä saanut. He ovat tehneet rajusti töitä jo vuosia, ovat taitavia ja luonnollisia. Tiesin jo kahdeksan vuotta sitten, että tästä tulee jotain, Hakanen kertoo.

– Myös ensi vuosi tulee myös olemaan hyvä kotimaiselle musiikille. Itse ennustan, että Haloo Helsingin menestys jatkuu, Satin Circus tuo uutta taitoa ja sillä on myös vientinäkymiä kuten Isac Elliotillakin. Myös Anne Mattila,Jannica B. ja Matti Johannes Koivu ovat artisteja, joilta on tulossa hyvää, kehuu Hakanen oman talon artisteja.

– Ja me olemme juuri signanneet Hectorin. Hänen seuraava levynsä tulee olemaan menestys. Uskon ja toivon, että levy ilmestyy tänä vuonna.

Vapaus käteen jää

Haloo Helsingin Elli puolestaan lupaa seuraavasta levystään vähintään yhtä hyvää kuin neljännestä.

– Oli tosi mahtavaa tehdä itse biisejä, avata se oma salainen arkku. Nyt levätään, tehdään uusia biisejä pikkuhiljaa. Rima on nyt kyllä korkealla, enkä aiokaan laskea sitä yhtään alemmas. Olen tosi tyytyväinen, että meidän musiikkimme on uponnut monenikäisiin kuuntelijoihin. Radiosoitto on hienoa, mutta biisit myös kuluvat.

– Sanat ovat tärkeitä, ja esimerkiksi juuri Vapaus käteen jää -biisistä olen kuullut monenlaisia tarinoita. Jengi voi hyvin sijoittaa sen omaan elämäänsä. On alkoholismia ja kaikkea. Isoja aiheita, mutta se jää auki, mihin suuntaan se U-käännös tehdään. Elämä on täynnä valintoja.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.