Mainos

Kotimainen elokuvateollisuus pyörii täysillä kesällä

Lähes pariakymmentä kotimaista elokuvaa työstetään parhaillaan esityskuntoon. Suurin osa ensi-illoista on vasta ensi vuoden alussa, muutama syksyllä. Valikoima on monipuolinen. Tällä kertaa sotaelokuva puuttuu joukosta, mutta nostalgiaa on sitäkin enemmän.

Kotimaiset elokuvantekijät kertovat entistä useammin nykypäivästä ja lähimenneisyydestä. Hyytävänä kesäyönä Helsingin Puotinharjussa filmiryhmä valmistautuu kuvaamaan elokuvaa Palaa, palaa. Sakari Kirjavaisen esikoisohjauksessa palomies sairastuu burnoutiin. Tuottaja, elokuvasäätiö ja tv-yhtiö jakavat kulut, mutta silti kasassa on vain reilut kuusi miljoonaa markkaa. Tämä on tyypillinen kotimaisen elokuvan budjetti, jolla ei suuria joukkokohtauksia rakenneta. Palaa, palaa perustuu uuteen tekstiin. Kotimaisen elokuvan suuri murhe, käsikirjoittaminen, on vähä vähältä alkanut sujua.

Tänä kesänä kuvataan vain kahta romaania: Kari Hotakaisen Klassikkoa ja Kjell Westön bestselleriä Leijat Helsingin yllä. Aiemmin menestysromaani oli tyypillinen elokuvan pohja.

Elokuvia joka makuun

Mielenkiintoista on, että kaksi tunnustettua ohjaajaa, Kaisa Rastimo ja Olli Saarela, ovat tarttumassa hyljeksittyihin lastenelokuviin. Rastimo suunnittelee Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvaa, Saarela valmistelee Rölli ja metsän henki -elokuvan käsikirjoitusta. Tutumpaa Olli Saarelaa on Bad Luck Love, joka on rohkeasti tyylitelty, vimmainen tarina omassa maailmassaan elävistä ihmisistä, teemoina syyllisyys, armo ja anteeksianto.

Simo Halisen Cyclomania ja Arto Lehkamon Young Love liikkuvat nuoren rakkauden maailmoissa. Aleksi Mäkelän ohjaama Lomalla -elokuva tavoittelee suurta yleisöä, Häjyjen ja Levottomien tapaan. Valikoimaa täydentää Kai Lehtisen Umur, Jarmo Lampelan Joki ja Hannu Salosen Berliinissä ohjaama Downhill City.

Tuotanto alkaa olla monipuolista ja riittävän laajaa. Ongelmat ovat kuitenkin vanhat tutut: rahan puute ja pienet kotimarkkinat. Kotimaan menestyksen jälkeen nyt odotetaan elokuvaa, joka menisi läpi myös ulkomailla, mutta rahaa valtavirtaelokuvien tekoon ei ole. Siispä elokuvamme ovat edelleen hyvin kansallisia. Historiallisia suurmiehiämme ei kuitenkaan nosteta valkokankaalle Jari Halosen Aleksis Kiveä lukuunottamatta. Uutuuksissa sankareina ovat kotoiset viihdetaiteilijamme: Markku Pölösellä Rauli Badding Somerjoki, Timo Koivusalolla Irwin ja Pekka Lehdolla Aira Samulin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.