Kotimainen eläinperäinen ruoka puhdasta

Suomessa tuotetuissa, eläimistä saatavissa elintarvikkeissa esiintyy lääkejäämiä ja muita vieraita aineita varsin vähän.

Tämä käy ilmi kansallisen vierasainevalvontaohjelman tuloksista. Kiellettyjen kasvua edistävien aineiden käyttöä ei lihan- eikä kalantuotannossa ole todettu lainkaan.

Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen (EELA) toteuttamassa vuoden 1998 vierasainevalvontaohjelmassa tutkittiin liha-, maito-, kananmuna-, kala- ja hunajanäytteiden vierasainepitoisuuksia.

Eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja Suomessa vähän


Ihmisillä todettujen salmonellatartuntojen määrä Suomessa on pysynyt viime vuosina vakaana, vajaana 3 000 tartuntana vuodessa. Sen sijaan kampylobakteeritartuntojen määrä on kasvanut ja saavuttanut salmonellatartuntojen määrän.

Listeriatapauksia on esiintynyt entiseen tapaan, mutta parantuneet tutkimusmenetelmät ovat tuoneet lisäselvyyttä tartuntojen lähteistä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat