Mainos

Kotimaan lomavinkkejä 2

Tykän tuulimylly

Tykän tuulimylly ja maatila on todella monipuolinen ja tutustumisen arvoinen oma pieni maailmansa Kannusjärvellä Haminassa. Siellä saa kummasti vierähtämään aikaa. Tilan maamerkki ja varsinainen vetonaula on isännän itsensä (Hannu Tykän) rakentama energiaa tuottava tuulimylly, jossa on osia sillilaivasta paperikoneeseen. Lisäksi tilalla on 120 vuotta vanha riihimuseo, yli 60 puulajin arboretum, elämyksellinen luonnonkivistä muurattu grillikatos, vanhasta juureskellarista tehty Hämyholvi, heinäseipäillä vuorattu Seivässali, suuren suuri pahka, 1930-luvun piikkipyöräinen Ford-traktori, yöpymisen mahdollistava 1884 rakennettu hirsiaitta ja paljon muita elämyksiä.

Tanja Lund-Tiainen, Tampere

Hankalan Pellavaloukku, Hämeenkoski

Tätä paikkaa Lahti-Tampere -tien varrella ei voi sanoin kuvata - se on nähtävä. Olen joka kesä vieraillut Pellavaloukulla ja aina kohdannut sen äärettömän rauhoittavan tunnelman. Tampellan entinen pellavankäsittelylaitos on patoa myöden huolella entisöity. Paikka on lajissaan Suomen ainoa jäljellä oleva. Pihapiirin rauha ja luonnonmukainen kauneus säväyttävät heti kahvilan nurkalle saavuttaessa. Toisenlaisen tunteen kohtaa nähtyään työsalissa olevat jalanjäljet, jotka kertovat laitoksessa tehdystä suuresta työnmäärästä.

Marjatta Kärkinen, Hämeenlinna

Soiva metsä

Erilainen ja kaunis pysähdyspaikka Suomussalmella 5-tien varrella lähellä Ämmänsaaren taajamaa. Kauniissa harjumaisemassa on järven rannalle rakennettu mitä ihmeellisimpiä soittimia, joita saa soitella ja kuunnella äänen tuottamia kaikuja ja muita elämyksiä. Soittimet on uudistettu tänä keväänä ja ne odottavat uusia innokkaita soittajia. Metsässä on muun muassa keijukeinu, jolla voi keinua ja saada aikaan ihanaa helinää sekä paljon muuta kivaa.

Tiina Myllymäki, Haukipudas

Lapin solisevat purot ja Äkäslompolo

Lähde Lappiin kesäkuussa, silloin kun siellä ei ole ketään. Lähde kun kevätpurot solisevat, joet pärskyvät ja vesien varsilla on rentukoita keltaisina nauhoina. Lähde Lappiin kesäkuun 10. päivän tienoilla. Aurinko paistaa yötä päivää. Usein on hyvin lämmintä ja hyvin kirkasta. Eikä sääskistä tietoakaan. Ne tulevat – jos tulevat – juhannuksena. Ihanista ihanin Lapin kevään kohtauspaikka on seitsemän tunturin saartama Äkäslompolo Ylläsen seudulla. Linnut laulavat. Vaivaiskoivut ja puskat työntävät uutta elämää. Tuntureilla on ihana patikoida, mutta ilman sieniveistä ja koria ei pidä lähteä, sillä lapsen päänkokoiset korvasienet mollottavat puhtailla jäkälillä. Niitä on pitkin tunturin kylkiä ja jokainen saa saalista.

Inkeri Risla, Helsinki

Parikkala ja Simpele

Olen viettänyt sekä Parikkalassa että Simpeleellä kesiäni monen kymmenen vuoden ajan. Näiltä paikkakunnilta löytyy esim. Kaunis Simpeleenjärvi satoine saarineen, Haukkavuori, Koitsanlahden hovi ja Ristimäen kartano, Äijönvuori ja Pikku-punkaharjun kauniit maisemat, Siikalahden linnut ja niin edelleen.

Ritva Kyyrö, Helsinki

Willa Kosmos

Kangasalla, Vehoniemenharjulla sijaitsee 100-vuotias pitsihuvila Willa Kosmos, joka on lasi- ja tekstiilitaiteilija Virpi Kinnusen kotiateljee. Ollessamme poikaystäväni kanssa kesäajelulla, päätimme hetken mielijohteesta poiketa katsastamaan paikan. Visiitti oli todellakin vaivan arvoinen. Pääsylipun hinnalla saimme vielä Vehoniemen velhon voimajuomaa (jolla ainakin väitetään olevan HYVIN terveellisiä vaikutuksia) ja kakkupalan. Huvila on täynnä Kinnusen tekemää taidetta, muun muassa lasia, huovutuksia ja asusteita. Virpi kertoi meille huvilan olleen ennen hienoston kesänviettopaikka, joten huvilassa on kuulemma todella positiivinen aura. Täytyy myöntää, että itselle tuli hyvin rauhallinen ja mukava olo vierailullani. Suosittelen paikkaa kaikille taiteesta, luonnosta ja kauneudesta kiinnostuneille.

Minna Kamberg, Nokia

Kirkkotuvat Mantojärven rannalla

Utsjoen vanhojen kirkkotupien alue Mantojärven rannassa (noin 5 km ennen Utsjoen kirkonkylää nelostien varressa) on unohtumaton elämys. Tuvissa voi tutustua vanhaan saamelaisperinteeseen. Käräjätuvassa on vain utsjokelaisia tuotteita tarjoava paikallisen käsityöyhdistyksen myymälä ja voudintuvassa kahvila. Yleensä on mahdollisuus tutustua myös vanhaan kivikirkkoon. Alueella silmä ja sielu lepää.

Liisa

Loviisa ja Svartholman linnake

Jos rakastat merta, yksinkertaisuutta, vähän vanhaa, vähän uutta ja pientä seikkailua, sinun on vierailtava Loviisassa! Loviisa on ihana pieni kesäkaupunki. Torilla mansikoita ja jäätelöä! Piknik vanhojen linnakkeiden raunioissa. Retken kruunaa ihana laivamatka Svartholman linnakkeelle. Lapsille on tarjolla hienosti toteutettu merirosvoristeily ja vanhemmille kävelykierros menneisiin aikoihin. Retken voi päättää saaren pieneen ulkoilma kuppilaan ja syödä todella runsaan lounaan meren äärellä. Ilman jokavuotista Loviisan retkeä ei tule kesää!

Pia Andersson, Helsinki

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.