Mainos

Kotikoneissa tietoturvariskejä

Kotikäyttäjien informointi verkon vaaroista on otettu merkittäväksi osaksi kansallista tietoturvastrategiaa.

Suomalaisissa kotitalouksissa on pian jo yli miljoona laajakaistaliittymää. Nettiliittymien yleistymisen myötä myös tietokoneiden kotikäyttäjien tietoturvariskit ovat lisääntyneet. Suomalaisten tietoturvaosaamista pyritään ensi vuonna parantamaan opettamalla turvallista internetin käyttöä koululaisille jo ala-asteelta alkaen.

Joulun lähestyessä tietokonekauppa alkaa hiljalleen kuumeta. Tänä jouluna uuden koneen ostaja ottaa kaupasta usein mukaansa myös nopean laajakaistaliittymän. Samalla kun tietokoneita yhdistetään verkkoon kiinteillä nettiliittymillä, korjaillaan elektroniikkaliikkeissä yhä enemmän virusten saastuttamia kotikoneita.

- Suurimmassa osissa tapauksia asiakas ei edes tiedä, että kyseessä on virus, kun kone ei toimi. Ja sitten kun asiaa aletaan tutkia, niin koneesta löytyy jopa satoja viruksia, Gigantin osastopäällikkö Janne Laurila kertoo.

Jos verkkoon liitettyä konetta ei ole varustettu ajanmukaisilla virustorjunta- ja palomuuriohjelmilla, voivat virukset saastuttaa koneen jo muutaman verkossa vietetyn minuutin aikana. Tietomurtojen tekijät pyrkivät kaappaamaan kotikoneita käyttöönsä myös roskasähköpostien ja laittoman materiaalin levittämistä varten.

Kaappausten yleistyessä kotikäyttäjien informointi verkon vaaroista on otettu merkittäväksi osaksi kansallista tietoturvastrategiaa.

- Koko ajan yritetään tietysti sitä, että yhteiskunta olisi enemmän verkottunut, ja hirvittävästi on saatu tietysti etuja internetin käytölle. Mutta jos toimivuuteen tulee ongelmia, ollaan aika suurien ongelmien edessä, ja kotikäyttäjät on tässä avainasemassa, tietoturvallisuusyksikön päällikkö Timo Lehtimäki Viestintävirastosta sanoo.

Tietoturva-asioiden opettaminen aloitetaan ensi vuoden alussa myös kouluissa. Kansallinen tietoturvallisuusasioiden neuvottelukunta on juuri avannut uuden kouluille tarkoitetun verkkopalvelun.

Uusi palvelu tuo tietoturvan perusasioita tutuiksi koululaisille sarjakuvamaisten tarinoiden avulla.

- Kotitalouksissa on paljolti niin, että ne on ne koululaiset, perheen pienimmät, jotka sitä eniten käyttävät. Vanhemmat ovat hieman sivuroolissa. Siinä mielessä näen kyllä, että nuorten ja lapsien valistaminen tässä on oikein hedelmällinen alusta, Lehtimäki sanoo.

Niin nuorten kuin vanhempienkin nettisurffailijoiden on hyvä muistaa muutama tietoturvan nyrkkisääntö. Laitonta materiaalia, kuten elokuvia ja pelejä ei kannata verkosta ladata, ja koneen ohjelmisto tulee pitää ajan tasalla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.