Kotihoidon tuen uudistuksessa moni asia yhä pimennossa

Hallituksen päätös kotihoidon tuen uudistamisesta saa tärkeimmät linjanvedot marraskuun loppuun mennessä.

Hallituksen rakenneuudistusohjelmassa kerrotaan nykyisen kotihoidontuen kohdentamisesta puoliksi molemmille vanhemmille.

– Vain tämä kirjaus on tiedossa. Muut linjanvedot ja yksityiskohdat tarkentuvat valmistelussa, sanoo hallitussihteeri Liisa Holopainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kotihoidon tuki

Kotihoidon tukea voi hakea perhe, jonka alle 3-vuotias lapsi ei ole kunnan järjestämässä päivähoidossa. Lasta voi hoitaa jompikumpi vanhemmista, muu hoitaja kuten sukulainen tai yksityinen päivähoidon tuottaja.

Lasten kotihoidon tukeen kuuluvat hoitoraha ja hoitolisä, joista jälkimmäiseen vaikuttaa perheen tulot. Esimerkiksi yhdestä alle 3-vuotiaasta saa hoitorahaa 336,67 euroa kuukaudessa. Hoitolisä on enintään 180,17 euroa kuukaudessa.

Kotikunnasta riippuen perhe voi saada kuntalisää.

Lähde: Kela

Puolittuuko tuki?

Kirjaus on luettavissa niin, että ainoastaan äidin jäädessä kotiin perhe saisi vain puolet tuesta. Uudistus on tuoreeltaan herättänyt kysymyksiä siitä, millä aikataululla uudistus tulee voimaan ja miten se vaikuttaisi esimerkiksi yksinhuoltajiin ja eronneisiin.

Kotihoidon tuen uudistaminen on yksi keinoista, joilla hallitus pyrkii saamaan naisia työelämään.

Lastenhoidon tukia maksettiin viime vuonna yhteensä 458 miljoonaa euroa. Ministeriöstä ei vielä arvioida julkisuuteen uudistuksen taloudellisia vaikutuksia, eikä niitä ole rakenneuudistusohjelmassakaan.

"Nämä esitykset eivät ole tässä vaiheessa vielä niin täsmällisiä, että niiden kestävyysvaikutukset olisivat arvioitavissa. Näistä syistä kiinteää yhteyttä tässä listassa esitettyjen toimenpiteiden ja kestävyysvajeen ja sen osa‐aluekohtaisten määrällisten alatavoitteiden välillä ei voida vielä esittää. Paljon ratkaisee se, miten kunnianhimoisesti toimenpiteet suunnitellaan ja pannaan toimeen", ohjelmassa lukee.

(MTV3)

Kritiikkiä kotihoidon tuen uudistuksesta:

"Kotihoidontuen rajaaminen ei tuo äideille töitä. Perheissä, joissa äidillä ei esimerkiksi opiskelun tai pätkätöiden takia ole työpaikkaa, johon palata, tukiajan puolittaminen tarkoittaa siirtymistä työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen piiriin." - Mannerheimin Lastensuojeluliitto

"Koko homman pointti on siinä, että näin valtion ei tarvitse lyhentää kotihoidontuen aikaa, koska ihmiset itse jättävät sen käyttämättä. Retoriikka tasa-arvosta ja miesten ja naisten mistä hyvänsä on se sumuverho tässä." - kommentti MTV3 Uutisten Facebook-sivulla

Lue myös:

    Uusimmat