Mainos

Kotien ja koulun yhteistyössä kehittämisen varaa

Vanhemmat ja opettajat arkailevat toisiaan kaikkialla Euroopassa. Kotien ja koulujen välisellä yhteistyöllä maksimoitaisiin kuitenkin lasten etu, vanhempainjärjestöt muistuttavat.

koululaiset-mielenosoituksessa

Eurooppalaiset vanhempainjärjestöt olivat koolla tänään Helsingissä kattojärjestönsä European Parents Associationin eli EPAn konferenssissa. Kokouksessa ruodittiin vanhemmille suunnatun koulutusohjelman tuloksia. EPA aloitti vuonna 1997 projektin, jonka tavoitteena oli antaa vanhemmille tietoja ja taitoja, jotta nämä voisivat osallistua ja vaikuttaa entistä tiiviimmin lastensa koulutukseen.

Vanhempien kokemukset vaihtelivat maittain reippaanlaisesti. Esimerkiksi Italiassa koulutukseen osallistuttiin erittäin innokkaasti. Britannialaiset puolestaan törmäsivät "lasiovisyndroomaan": koulu näytti olevan avoin vanhempien aloitteille, mutta todellisuudessa niitä ei viety eteenpäin. Yhteistä oli kaikille maille se, että sekä opettajat että vanhemmat arkailevat toisiaan.

Aiemmin tämän on kuviteltu olevan vain suomalainen ilmiö. -Opettajia pitäisi jo koulutusvaiheessa valmentaa tekemään yhteistyötä vanhempien kanssa, Suomen Vanhempainliiton puheenjohtaja, professori Hannele Niemi sanoo.

Yhteistyöllä tuloksiin

Niemen mukaan kodin ja koulun välille pitäisi rakentaa kommunikaatiovalmius. Se onkin yksi vanhempainjärjestöjen tärkeimmistä tavoitteista. -Kun koulu ja koti puhaltavat yhteen hiileen, tulos näkyy lapsen koulusaavutuksissa. Se on todistettu lukuisissa eri tutkimuksissa, Niemi toteaa.

Kun vanhempien, opettajien ja oppilaan välinen yhteistyö on saumatonta, opiskelun suunnitteleminen käy helposti. Ideaalitapauksessa vanhemmat ovat muun muassa mukana tekemässä oppilaan opetussuunnitelmaa. Yhteistyötä jarruttaa usein se, että koulumaailma vilisee nykyään vieraita termejä. Vanhempainyhdistykset pyrkivätkin perehdyttämään vanhempia opojen, lopojen, itsearvioinnin ja muiden termien saloihin.

Niemi korostaa, että tärkeintä on kuitenkin saada vanhempien ja opettajien välille aikaan luottamus. Silloin kaikki osapuolet toimivat tasaveroisesti lapsen edun eteen. Suomen Vanhempainliittoon kuuluu 1 000 varhaiskasvatuksen ja koulutuksen vanhempainyhdistystä, joissa on jäseninä yli 200 000 vanhempaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.