Mainos

Kotiavun palkkaamisessa kaksi verovähennysmallia

Kotiapulaisen palkkaaville on tarjolla kaksi erilaista verovähennysmallia. Ratkaisu riippuu piian palkkaavan asuinpaikkakunnasta.

Verovähennyksen voivat saada lokakuun alusta Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin läänin kotitaloudet. Kotitalous voi palkata itse henkilön kotitaloustöihin ja vähentää suoraan valtionverosta palkatun sivukulut. Vähennykseen oikeuttavat tavalliset kotitalous-, hoiva ja hoitotyöt. Myös kotona tai kesämökillä tehtävät kunnossapito- tai perusparannustyöt kuuluvat vähennyksen piiriin.

Toinen vaihtoehto hyötyä kokeilusta on ostaa kotitalouspalvelu alan yrittäjältä. Silloin ei tarvitse huolehtia sivukuluista, vaan pelkästään liittää omaan veroilmoitukseen kuitti maksetusta työstä. Verovähennys on 40 prosenttia työn osuudesta laskun loppusummasta. Ennen palvelun ostamista on kuitenkin syytä tarkistaa, että yrittäjällä on ennakkoperintärekisteriote.

Molemmissa tapauksissa vähennyksen enimmäismäärä on tänä vuonna 1250 markkaa ja 5000 markkaa ensi vuonna. Vähennys myönnetään sille puolisolle, jonka vähennysten jälkeiset valtionverot ovat suuremmat.

Kotitalouden on hyvä pitää mielessä, ettei päällekkäisiä tukia makseta, joten esimerkiksi kotihoidontukea saava ei voi saada vähennystä lasten päivähoitoa varten. Jos kotitalousvähennykseen oikeuttavia kustannuksia on vähintään 2000 markkaa, vähennys otetaan huomioon ennakonpidätyksen alennuksena ja ennakkokannossa.

Lisätietoja voi kysellä esimerkiksi verotoimistoista tai Veronmaksajien keskusliitosta. Kokeilu on voimassa vuoden 1999 loppuun saakka.

Yritystuki on eri tukimuoto

Itä- ja Länsi-Suomessa tuetaan lokakuun alusta yrittäjiä, jotka tarjoavat kotitalouksille palveluja.Yritys saa tukea yhtä kotitaloutta kohti 40 prosenttia palkkion määrästä tai enintään 33 markkaa tunnilta. Tänä vuonna yrityksen tukea voi saada yhtä kotitaloutta kohti enintään 40 tunnilta, ensi vuonna 150 tunnilta.

Yritykset saavat lisätietoja työvoima- ja elinkeinokeskuksista, joiden vastuulle yritystuen myöntäminen ja maksatus kuuluu. Myös yritystuki on voimassa vuoden 1999 loppuun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.