Kotiavaimen unohtaminen voi tulla kalliiksi

Ovi lukossa, avain sisällä. Tunnelma on jo valmiiksi ikävä, eikä tilannetta ainakaan paranna se, että oven avauksesta joutuu usein pulittamaan yllättävänkin suuren summan. Mikäli vara-avain löytyy talonmieheltä, avaus maksaa joitain kymppejä, mutta jos joudutaan turvautumaan lukkosepän apuun, hinta nousee pääkaupunkiseudulla nopeasti yli 200 euron.

- Ei tässä ihmisten hädällä rahasteta, mutta työtähän tämä on ja usein kyse on asiakkaan huolimattomuudesta. Viime yönäkin lähdin yhdeltä päästämään asiakasta ulos wc-tiloista, sanoo Lukitusturvan Petteri Suomalainen.

- Lukkosepän palveluja kannattaa tosin kilpailuttaa, jos hinta tuntuu kovalta. Hintaan vaikuttavat niin monet asiat - työ, tarvittavat osat, kellonaika, kilometrikorvaukset. Etukäteen on vaikea arvioida lopullista hintaa, mutta itse ainakin pyrin pitäytymään antamassani hinta-arviossa, Suomalainen sanoo.

Lukitusturvaan on soittanut myös useita asiakkaita, joiden vara-avain pitäisi olla huoltoyhtiössä, mutta yhtiöstä ei vastata puhelimeen.

Suomalaisen mukaan hinnat vaihtelevat eri yrityksissä, mutta hänen arvionsa mukaan ne eivät ole suuresti nousseet viime vuosina. Vuorokaudenajasta johtuvat lisämaksut sekä palvelumaksut voivat kuitenkin nostaa hintaa reilustikin.

"Tärkeintä, että ehdot selkeästi esillä"

Kuluttajavirastolla ei ole toimivaltaa taloyhtiön asioihin, mutta yksityishenkilön ja lukkoyrityksen väliset riidat ovat harvinaisia, kertoo lakimies Katri Väänänen Kuluttajavirastosta.

- Yleensä taloyhtiöt ovat tehneet sopimuksen jonkin huoltopalvelun kanssa. Yksittäisiltä kuluttajilta tulee harvoin yhteydenottoja lukkopalveluista.

Lukkoliikkeet saavat itse määritellä hintansa, mutta Kuluttajaviraston mukaan oleellista on ilmoittaa sekä hinnat että palveluehdot selkeästi ennen palvelun tilaamista.

- Kuluttajan on tärkeää tietää kustannukset etukäteen, jotta hän voi päättää palvelun tilaamisesta tai selvittää muita vaihtoehtoja.

- Varsinkin jos veloitus on korkea suhteessa käytettyyn työaikaan, on kohtuullista, että se kuluttajalle etukäteen kerrotaan.

Myös vaatimus välittömästä maksusta pitää olla selkeästi esillä, jotta avaimen unohtanut asukas pystyy varautumaan siihen.

- Siitä ei voi lähteä, että kuluttajalla olisi tällaisessa tilanteessa isoja rahoja mukana. Vaikuttaisi siltä, että lasku jälkikäteen olisi oikeampi tapa toimia,Väänänen jatkaa.

Väänänen muistuttaa, että epäselvissä tai kohtuuttomilta tuntuvissa tilanteissa asian voi viedä kuluttajariitalautakunnan arvioitavaksi.

Taloyhtiötä ei ole velvoitettu vara-avaimeen

Usein taloyhtiö on tehnyt sopimuksen huoltoyhtiön kanssa oven avaamisesta. Ilmaista tai itsestään selvää ei tämäkään ole.

- Taloyhtiö päättää, ylläpidetäänkö tällaista järjestelmää, jossa talonmiehellä, isännöitsijällä tai huoltoyrityksellä on vara-avaimet, ja tulevatko nämä tahot päästämään asukkaan sisään tarvittaessa, Suomen Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen kertoo.

Monessa kerrostalossa ilmoitetaan yhteisten tilojen seinällä huoltoyhtiö, josta vara-avaimen voi tilata. Samassa yhteydessä esitellään selkeä hinnasto huoltoyhtiön palveluista.

- Sellaista pykälää ei kuitenkaan ole, missä taloyhtiö velvoitettaisiin ylläpitämään tällaista vara-avainjärjestelmää.

Suomen Isännöintiliitti vahvistaa saman asian.

- Monella on virheellinen käsitys siitä, että vara-avain asuntoon löytyy automaattisesti huoltomiehen hallusta. Vara-avaimen olemassaolo kannattaa kuitenkin aina varmistaa, Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm kertoo.

Jos taloyhtiöllä ei ole erikseen sopimusta, vara-avaimen toimittaminen huoltoyhtiöön on vuokralaisen omalla vastuulla.

- Asukas voi myös kieltäytyä vara-avaimen luovuttamisesta huoltoyhtiölle. On kuitenkin suositeltavaa, että vara-avain löytyy jostain, sillä esimerkiksi tulipalon sattuessa asuntoon mennään vaikka rikkomalla ovi. Tällöin oven hajoittamisesta aiheutuvat kustannukset tulevat asukkaalle, Furuhjelm täsementää.

Lue myös:

    Uusimmat