Mainos

Kotiarestia linnareissun sijaan - entistä isommalle porukalle?

Valvontarangaistuksen kohderyhmää halutaan laajentaa selvästi. Sähköisen valvonnan hankeryhmä esittää väliraportissaan, että valmisteilla olevaa uutta valvontarangaistusta voitaisiin soveltaa enintään kahdeksan kuukauden vankeustuomioihin. Valvontarangaistukseen määrätty istuisi tuomionsa valvotusti kotona vankilaan sijaan.

Mikäli esitys menee läpi, olisi mahdollisia valvontarangaistuksen suorittajia vuosittain noin 5000. Päivittäin valvottavia kertyisi pari sataa. Aiemmin on esitetty, että valvontarangaistusta sovellettaisiin enintään neljän kuukauden vankeustuomioihin. Uuden valvontarangaistuksen piiriiin tulisi siis lähes kaksinkertaisesti väkeä aiempaan linjaukseen verrattuna. Hankeryhmän ehdotukseen valvontarangaistuksen laajentamisesta ei ole vielä olemassa oikeusministerin tai rikosseuraamusviranomaisten kantaa. Valvontarangaistuksesta on kuitenkin tarkoitus antaa hallituksen esitys vielä tämän vuoden aikana.

”Koti linnana” rattijuopoista ryöstäjiin

Mikäli esitys valvontarangaistuksen laajentamisesta toteutuu, tulisi sen piiriin enemmän myös pahoinpitelystä tuomion saaneita, vaikka rattijuopot muodostaisivat edelleen suurimman potentiaalisen kohderyhmän. Myös ryöstöstä tuomitut ja aseistakieltäytyjät voitaisiin periaatteessa määrätä vankilan sijasta valvontaan.

Valvontarangaistusta suorittavalla olisi velvollisuus pysyä kotona tai muussa asumiseen tarkoitetussa paikassa kaikkina niinä aikoina, joina hänellä ei ole rangaistuksen toimeenpanosuunnitelmaan sisältyvää ohjelmaa. Muu asumiseen tarkoitettu paikka voisi olla esimerkiksi päihdekuntoutusta järjestävä laitos. Valvontarangaistukseen sisältyisi aina ehdoton päihteidenkäyttökielto. Rangaistusta suorittavaa valvottaisiin teknisesti matkapuhelimen tai nilkkapannan avulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.