Mainos

Kotiäitien määrä yllätti Kataisen

. (kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva)

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on yllättynyt kotona hoidettavien alle kolmivuotiaiden lasten suuresta määrästä Suomessa. MTV3:n uutisten mukaan peräti kaksi kolmasosaa alle kolmivuotiasta hoidetaan kotona.Yli kolmivuotiaistakin varhaiskasvatuksen piirissä on vain noin puolet pikkulapsista.

- Nämä luvut ovat kyllä yllättäviä, toteaa ministeri MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Kehitys suomalaisten kotiäitien määrän lisääntymisessä on päinvastainen kuin muualla Euroopassa, missä äidit enenevissä määrin hakeutuvat työelämään.

- Muualla Euroopassa naisten työhön osallistuminen on joka tapauksessa huomattavasti alhaisempaa kuin Suomessa. Vaikka meillä kehitys olisi vähän erisuuntainen, en pidä sitä mitenkään huonona. Tosin hyvä olisi, että lasten kanssa kotona olisi myös enemmän isiä, ministeri pohtii.

Kotiäitien poissaolo työelämästä ei valtiovarainministeriä huoleta. Sen sijaan hän kiinnittäisi huomiota työuran alku- ja loppupäähän.

- Nuorten olisi päästävä peruskoulun ja lukion jälkeen heti jatkokoulutukseen. Erityisesti yliopistoissa opiskelijoiden olisi päästävä koulusta aikaisemmin. Toinen tärkeä asia on työuran pidentäminen. Jäämme keskimäärin eläkkeelle nyt 59,4-vuotiaana. Jos työelämässä pysyisi vaikka kolme vuotta kauemmin, tulisi valtion talouteen lisää kolme miljardia euroa vuosittain, Katainen sanoo.

Katainen korostaa, että valtio tarvitsee nämä verotulot muun muassa vanhempainetuuksien ja palvelujen maksamiseen.

- Tulevien vuosien talouskasvu ei riitä paikkamaan niitä alijäämiä, joita nyt syntyy.

Katso Anne Forssénin juttu ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen haastattelu (Huomenta Suomi 16.03.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.