Mainos

Kostunica valmis Kosovo-keskusteluihin

Jugoslavian presidentti Vojislav Kostunica kutsuu Kosovon albaanijohtajat keskusteluihin maakunnan tulevaisuudesta, mutta torjuu ajatuksen Kosovon itsenäistymisestä.

Kostunica puhuu

-Kosovon itsenäistyminen olisi suureksi vaaraksi alueen tulevaisuudelle, Kostunica sanoi toimittajille keskusteltuaan Oslossa Norjan pääministerin Jens Stoltenbergin kanssa. Norjassa vieraileva Jugoslavian uusi presidentti kommentoi myös ensi kerran Kosovon lauantaisia vaaleja. Hän kertoi vastustaneensa vaaleja, koska serbit eivät osallistuneet niihin, mutta olevansa tyytyväinen maltillisten voimien voittoon.
-Olen avoin kaikenlaisille keskusteluille, Kostunica sanoi.

Hän kertoi kuitenkin pitävänsä kiinni YK:n Kosovo-päätöslauselmasta, jossa Kosovolle edellytetään laajaa itsehallintoa Jugoslavian osana. Sen sijaan itsenäisyyspyrkimykset olisivat hänen mukaansa alueen kannalta "hyvin vaarallisia". Kysymystä Kosovon tulevasta asemasta on Kostunican mukaan vaikea ratkaista ennen kuin kaikki karkotetut, sekä serbit että muut vähemmistöt, ovat voineet palata kotiseudulleen. Myös Jugoslavian asevoimien on saatava palata rajoitetussa määrin, kuten YK:n päätöslauselmassa sanotaan, mutta vielä on liian aikaista sanoa, miten tämä tapahtuisi, Kostunica sanoi.

Kosovon vaalien voittajan, Ibrahim Rugovan LDK-puolueen tiedottaja Skender Hyseni torjui tänään ajatuksen pikaisista neuvotteluista Kostunican kanssa.
-Tulemme tapaamaan hänet, mutta nyt on liian varhaista, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Sotarikollisten kohtalo yhä avoin

Slobodan Milosevic

Kysymykseen siitä, mitä tulee tapahtumaan entiselle presidentille Slobodan Milosevicille, Kostunica vastasi, että entinen diktaattori on lähes täysin ilman vaikutusvaltaa.
-Milosevic on käytännössä poliittisesti kuollut ja se on tärkeintä, Kostunica sanoi.

Hän ei halunnut vastata kysymyksiin, mitä uudet viranomaiset aikovat tehdä etsintäkuulutetuille sotarikollisille. Kostunica sanoi, ettei hän tiedä, oleskeleeko Bosnian serbiarmeijan entinen komentaja Ratko Mladic Jugoslaviassa. Läntiset toimittajat ovat useaan otteeseen kuluneen vuoden aikana kertoneet, että Mladic asuu Jugoslavian pääkaupungin Belgradin laitamilla.

Jugoslavian uuden demokraattisen johdon ensimmäinen tehtävä on Kostunican mukaan demokratian lujittaminen Serbiassa. Sen jälkeen on vuorossa suhteiden järjestäminen Montenegroon.
(STT-NTB-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.