Mainos

Kostunica pyytää apua rauhan aikaansaamiseksi

Jugoslavian presidentti Vojislav Kostunica pyytää YK:lta ja Natolta apua turvallisuuden palauttamiseksi Kosovoon.

Kostunica sanoi, että hän pyytää YK:lta ja Natolta pikaista apua turvallisuuden palauttamiseksi Kosovon rajaseudulle, jossa albaanit surmasivat serbipoliisin. Kostunican mukaan serbit ovat joutuneet Kosovon ja serbian raja-alueella etnisen puhdistuksen kohteeksi. Kostunica ei kuitenkaan tarkentanut minkälaista apua hän länsimailta haluaa.

Kostunica sanoi puhuessaan maanantaina Etyjin ulkoministerikokouksessa Wienissä serbien joutuneen etnisen puhdistuksen uhreiksi Kosovon ja Serbian rajalla sijaitsevassa Presevon laaksossa. Kesäkuussa 1999 solmitun teknis-sotilaallisen MTA-sopimuksen mukaan Serbialla saa olla pääosin etnisten albaanien asuttamalla alueella vain kevyesti aseistettuja poliisijoukkoja. Kostunican mukaan jännitys alueella on huolestuttavassa määrin lisääntymässä. Jugoslavian presidentin mielestä Naton rauhanturvaajat eivät ole onnistuneet pitämään albaanitaistelijoita poissa alueelta. Hänen mukaansa he terrorisoivat sekä serbi- että albaaniväestöä.

Kostunica torjui kuitenkin Jugoslavian armeijan joukkojen lähettämisen alueelle. Albaanisissit puolestaan sanovat suojelevansa etnisiä albaaneja laakson kylissä ja kaupungeissa. Serbia on saanut konfliktin vuoksi lisää kansainvälistä sympatiaa. Se katsoo, että albaanit ovat lietsomassa konfliktia ja erottamassa aluetta Serbiasta. Kostunica uskoo Serbian uudistusmielisten voittavan joulukuun 23. päivänä järjestettävät vaalit. Hän perusti luottamuksensa varmaan vaalivoittoon serbialaisten suurella vapaudenhalulla.

Jugoslavia on mukana ensimmäisessä Etyj-kokouksessa kahdeksaan vuoteen sen tultua erotetuksi järjestöstä Bosnian sodan seurauksena
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.