Mainos

Kostunica aloitti virkakautensa

Jugoslavian uusi presidentti Vojislav Kostunica on aloittanut tänään virkakautensa ensimmäisen työpäivän.

Kostunica puhuu kansalle. 27.9. 2000.

Jugoslavian uusi liittopresidentti Vojislav Kostunica aloitti tänään virkakautensa ensimmäisen työpäivän uupuneena, mutta onnellisena. Samaan aikaan länsimaiden avustuksia alkoi pikku hiljaa tihkua takaisin Jugoslaviaan.

Saksan ulkoministeriö ilmoitti vapauttaneensa noin miljoonan euron (vajaan kuuden miljoonan markan) avustuserän Jugoslavialle. Erä on tarkoitus käyttää Tonavan puhdistamiseen sotilasliitto Naton viime vuoden pommitusten tuhoista. Samalla Saksa kehotti muitakin EU-maita seuraamaan esimerkkiään.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana vaati sunnuntaina saksalaisessa Welt am Sonntag -lehdessä, että EU:n on purettava Jugoslavian vastaiset talouspakotteensa. EU:n ulkoministerit tapaavat maanantaina Luxemburgissa, jossa heidän odotetaan päättävän asiasta. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut kumoavansa pakotteet heti, kun presidentti Slobodan Milosevic syrjäytetään.

Yhtenäisyys tavoitteena

Virkaanastujaispuheessaan myöhään eilen illalla Kostunica sanoi, että Serbia ja Jugoslavia ovat vihdoinkin liittyneet demokraattisten maiden kansainväliseen yhteisöön. Puheessaan Kostunica lupasi johtaa maansa ulos kriisistä. Hän lupasi liittää Kosovon taas tiiviisti osaksi Jugoslaviaa. Lisäksi Kostunica korosti liittovaltion osatasavaltojen Montenegron ja Serbian yhteyttä.

Kostunica on luvannut, että hänen ensimmäinen teko presidenttinä on poistaa Montenegron kauppasaarto ja tullit Serbian ja Montenegron väliltä.

Uutitoimito Reutersin mukaan entisen presidentin, Slobodan Milosevicin kohtalo ei ollut Kostunican päälimmäisiä ongelmia.

Montenegron presidentti Milo Djukanovic puolestaan on jo ilmoittanut, ettei hän ei aio tunnustaa Belgradin uutta johtoa.

Kostunican oli määrä vannoa virkavalansa jo illansuussa. Istunnon kulku kuitenkin kangerteli, kun Milosevicin johtamat sosialistit ja opposition DOS-liittouma ajautuivat erimielisyyksiin eteläisen Serbian vaalituloksista. Milosevic ei ollut läsnä avajaisistunnossa, vaikka hän vielä eilen vakuutti jatkavansa poliittista uraansa johtamansa sosialistipuolueen kautta.

Uuden parlamentin poliittinen toimintakyky on vielä ollut arvailujen varassa, sillä sekä oppositio että Milosevicin sosialistit ovat parlamentissa vailla toimivaa enemmistöä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.