Mainos

Kostonkierre jatkuu Lähi-idässä

Israel on kostanut palestiinalaisten aamuisen iskun rajuin ilma- ja panssari-iskuin.

Ainakin yhdeksän israelilaissotilasta on kuollut palestiinalaisten väijytyksessä.

Israelin hävittäjät pommittivat tänään Ramallahin kaupunkia Länsirannalla vain muutamaa tuntia sen jälkeen kun kymmenen israelilaista oli saanut surmansa palestiinalaisten väijytyksessä kaupungin liepeillä.

Israelin F-16-hävittäjät tulittivat palestiinalaislähteiden mukaan poliisiasemaa, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin päämajasta. Päämaja ei kuitenkaan saanut osumaa. Ilmahyökkäyksen tuhoista ei heti saatu tarkkaa tietoa.

Myös Israelin armeijan panssarivoimatt osallistuivat kostohyökkäykseen. Tänään illalla kuusi israelilaista panssarivaunua on vyörynyt uudelleen Länsirannan pohjoisosassa sijaitsevaan Jeninin kaupunkiin, josta Israel jo poistui eilen. Panssarit saivat vastaansa palestiinalaisten tulta. Panssarivaunut vastasivat tulitukseen tykein. Parikymmentä muuta panssarivaunua on lähestymässä Jeniniä.

Aiemmin tänään kaksi palestiinalaisten tiedustelupalvelun jäsentä kuoli Qalqiliyassa Länsirannalla, kun Israelin tankit vyöryivät kaupunkiin. Miehet kuolivat israelilaissotilaiden tulituksessa.

Myös Gazan alueella oli rauhatonta tänä aamuna. Yksi israelilainen kuoli ja useita haavoittui alueella sattuneessa räjähdyksessä. Tarkempia tietoja tapahtumasta ei heti saatu.

Israelin hallitus kokoontui tänään hätäkokoukseen pohtimaan vastatoimia eiliselle itsemurhaiskulle ja tämänpäiväiselle ampumavälikohtaukselle.

Kosto aamuisesta sala-ampujan iskusta

Isku on kosto kymmenen israelilaista uhria vaatineesta väijytyksestä. Varhain aamulla tehdyssä väijytyksessä haavoittui lisäksi 15 muuta. Palestiinalainen äärijärjestö Al Aksan marttyyrien prikaatit ilmoitti olevansa hyökkäyksen takana. Sama ryhmä teki myöhään eilen Jerusalemissa itsemurhaiskun, jossa tekijän lisäksi kuoli yhdeksän ihmistä.

Radion mukaan aamun tuhoisa välikohtaus sattui Israelin armeijan tiesululla Ofrassa Ramallahin itäpuolella. Silminnäkijöiden mukaan tiesulkua vartioineet sotilaat vastasivat tulitukseen, joka tuli väijytyksistä läheisiltä kukkuloilta. Surmansa saaneet ja haavoittuneet kuljetettiin paikalta sotilashelikopterilla.

Uutistoimisto AFP:n Israelin armeijalta saamien tietojen mukaan verityöstä vastasi kukkulalle kätkeytynyt yksinäinen tarkka-ampuja.

Ampuja avasi tulen aamulla puoli seitsemän jälkeen, tappaen ensin kolme sotilasta yksi kerrallaan. Tämän jälkeen hän ampui paikalle rynnänneet lääkintämiehen ja upseerin, minkä jälkeen vuorossa olivat autossa tiesululla odottaneet kaksi siirtokuntalaista. Kun paikalle saapui lisää sotilaita maastoautolla, ampuja tappoi heti heistä kaksi ennen kuin pakeni läheiseen Sinjilin palestiinalaiskylään. Kaksi tulituksessa haavoittuneista kuoli heti tämän jälkeen. Yhteensä tappavan tarkasti tulittanut ampuja tappoi 10 ihmistä ampumillaan 25 laukauksella.

Ampujan ase löydettiin myöhemmin läheiseltä kukkulalta. Se paljastui vanhaksi, toisen maailmansodan ajalta peräisin olevaksi pulttilukkoiseksi kivääriksi. Surmansa saaneet ja haavoittuneet kuljetettiin paikalta sotilashelikopterilla.

Samankaltainen hyökkäys tehtiin Ramallahin lähistöllä myös parisen viikkoa sitten. Tuolloin kuusi israelilaista sai surmansa.

Israel syyttää Arafatia

Israel on tänään esittänyt syytöksen, että palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on antanut hyväksyntänsä Israelia vastaan tehdyille terrori-iskuille. -Palestiinalaisjärjestöjen kesken ei enää ole mitään eroa. Ne ovat kaikki valinneet terrorismin strategian Arafatin tuella, sanoi Israelin ulkoministeriön edustaja Arieh Meckel.

-Arafat on näyttänyt vihreää valoa palestiinalaisjärjestöille Israelin vastaisen terrorihyökkäyksen aloittamiseen, Meckel sanoi kommentoidessaan aamun tuhoisaa iskua Ramallahin lähistöllä. -Arafat ei ymmärrä, ettei hän voi murtaa israelilaisia. Se on sääli, koska jokainen päivä vie Arafatin kauemmaksi hänen unelmistaan, kun taas me voisimme löytää ratkaisuja, jos hän vain antaisi määräyksen tulitauosta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.