Kosteaa ja kylmää - kasvit kituuttavat

Kuluvan vuoden säätä ovat leimanneet viileys ja runsaat sateet, joiden vuoksi kasvit ovat myöhässä normaalista kasvuaikataulusta.

Pahin tilanne on kaalikasveilla, joiden kasvu on viivästynyt möhöjuuritaudin vuoksi, koska sateet ovat nopeuttaneet taudin leviämistä. Lisäksi runsas vedentulo on huuhtonut pois tärkeitä ravinneaineita, kuten typpeä, kaliumia ja booria.

– Yleisesti ottaen ollaan kasvuaikataulusta yhdestä kahteen viikkoa jäljessä ja esimerkiksi avomaavihannesten kasvu on ollut vaikeaa keväästä asti suuren sademäärän ja alhaisten lämpötilojen vuoksi, kertoo ProAgrian laatupäällikkö Eeva Leppänen.

– Toisaalta taas kasvien tuholaiset ovat pysyneet poissa ja sekä peruna että sipuli ovat kasvaneet hyvin karkeilla kivennäismailla. Kasvun myöhästyminen vaihtelee alueittain ja maalajeittain, Leppänen jatkaa.

Myös kesän marjasato on pääosin hyvällä mallilla, vaikka pidempi poutasään jakso olisi hyväksi myös marjoille. Mansikkamaiden riesana ovat olleet etanat, joiden torjuminen onnistuu, kun kalkitsee mansikkamaan rivivälejä kuivalla säällä.

Sadonkorjuuta joudutaan lykkäämään monilla alueilla, koska kovien sateiden piiskaama maa-aines ei välttämättä kestä korjuukoneiden painoa. Kotien kasvimailla on sen sijaan pyrittävä huolehtimaan riittävästä ilmankierrosta, jottei kosteus tukahduta kasveja.

(MTV3)

Katso Anna Zareffin juttu (Seitsemän uutiset 16.7.2012)

Lue myös:

    Uusimmat