Mainos

Kostajaisä ei tervetullut lentoturman muistotilaisuuteen

Saksan Überlingen traagisesta lentoturmasta tulee tänä iltana kuluneeksi 10 vuotta.

Venäläinen matkustajakone ja DHL-yhtiön rahtikone törmäsivät toisiinsa 11 000 kilometrin korkeudessa 1. heinäkuuta 2002. Kaikki koneissa olleet 71 ihmistä saivat surmansa. Kuolleista 52 oli luokkaretkelle osallistuneita venäläislapsia.

Sveitsiläisen lennonjohdon toiminta katsottiin turman aiheuttajaksi, mutta ketään ei tuomittu oikeudessa.

Venäläinen arkkitehti Vitali Kalojev menetti turmassa vaimonsa ja kaksi lastaan. Perheensä menetyksestä raivostunut Kalojev kävi vuonna 2004 Sveitsin Klotenissa puukottamassa kuoliaaksi ainoan onnettomuushetkellä työvuorossa olleen lennonjohtajan.

Kalojev sai murhasta kahdeksan vuoden tuomion. Hän pääsi kuitenkin vapaaksi jo vuonna 2007. Kotimaassaan Venäjään kuuluvassa Pohjois-Ossetiassa verikostoa arvostettiin ja Kalojevia pidettiin lähes kansallissankarina. Vapauduttuaan Kalojev nimitettiin Pohjois-Ossetian rakennusministeriksi.

Nykysin asuntoministerinä työskentelevä Kalojev ei kuitenkaan ole tervetullut Saksaan, jossa vietetään tänä viikonloppuna lentoturman 10-vuotismuistopäivää. Viisumista huolimatta Kalojevia pidettiin useita tunteja eristyksissä Münchenin lentokentällä.

- Saksan viranomaiset eivät selvästikään halua minua muistotilaisuuteen. Heidän mukaansa läsnäoloni ei ole suotavaa, vaikka menetinkin perheeni, Kalojev totesi venäläiselle Interfax-uutistoimistolle.

Venäläisviranomaisten avustuksella Kalojev sai kuitenkin luvan saapua Saksaan, mutta hänellä ei ole asiaa Sveitsin puolelle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.