Kosovossa sadattuhannet ihmiset ilman sähköä

Lapsiperheet ovat Kosovossa kovilla paukkupakkasten iskiessä.

Kosovon sähkölaitos uhkaa katkaista energiansaannin kokonaan yli miljoonalta ihmiseltä. Jakelun lopettamisen syynä ovat maksamattomat sähkölaskut. Tällä hetkellä energian säästämiseksi sähköt katkaistaan kotitalouksista noin viiden tunnin välein reiluksi tunniksi.

Paikallisille sähkökatkot aiheuttavat pahoja ongelmia tavallisten arkiaskareiden hoidossa.

- Sähkökatkon aikana jouduimme polttamaan puita kamiinassa, jotta saamme valmistettua ruuat ja lämmitettyä talon. Lasten kotiläksyjen tekeminenkin vaikeutuu, koska he joutuvat opiskelemaan kynttilänvalossa. Asiaa vaikeuttaa vielä se, että polttopuiden hankkiminen on meille kallista ja vaikeaa, kertoo Mitrovicassa opettajana työskentelevä Muse Beqiri.

Nyt Kosovossa eletään vuoden kylmintä aikaa. Lämpötilan laskiessa jopa 20 astetta miinukselle hatarien ja huonokuntoisten talojen lämmittämisestä tulee erittäin vaikeaa. Lämmitysongelmia lisää vielä se, että YK-hallinto on kieltänyt maakunnassa metsän kaatamisen polttopuuksi, koska Kosovossa on vähän hakkuukelpoista metsää. Lisäksi suurin osa puustosta kasvaa vaikeakulkuisten vuorten rinteillä.

Suurin este puun kaadolle ovat kuitenkin sodan sekoittamat epäselvät maanomistussuhteet. Kaatamiseen tarvitaan yhteiskunnan lupa tai maanomistusoikeus, mutta yleensä molemmat puuttuvat. Maakunnassa harrastetaan paljon puiden salahakkuuta, joka työllistää Kosovossa toimivia viranomaisia.

Rauhanturvaajat auttavat pahimmassa hädässä

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat jakaneet Kosovossa polttopuita satoja motteja vuodesta 1999 lähtien, mutta viime syksynä järjestelmällinen klapien jakaminen lopetettiin. Tällä hetkellä polttopuita pystytään antamaan vain todellisessa hätätilanteessa. Vastuu yhteiskunnan perustoiminnoista on pakko hiljalleen siirtää kansainvälisiltä toimijoilta alueen kuntien omalle vastuulle.

- Meillä ei ole enää polttopuuta jaettavaksi, mutta ihmiset käyvät edelleen viikoittain kyselemässä apua lämmitysongelmiin, koska puute puusta on suuri. Tuntuu hieman pahalle, kun emme voi enää auttaa, kertoo kapteeni Veijo Ketola suomalais-irlantilaisen taisteluosaston siviiliyhteistyötoimistosta.

Tänä talvena suomalaiset ovat lievittäneet Kosovon kylmyyttä lahjoittamalla huopia ja sähköpattereita mm. paikalliseen sairaalaan.

Laskut maksettava tai sähköt katkaistaan

Ennen sotaa sähköä riitti Kosovosta vientiin asti. Taisteluiden lakattua albaanit ottivat voimalaitokset haltuunsa. Uudet omistajat syyttävät serbejä siitä, että sähköntuotanto ja jakelu on vuosikymmenien aikana päästetty rapistumaan.

Kosovon maakunnan kaiken sähkön tuottavat kaksi vanhaa Oblicin ruskohiilivoimalaa. Pahasti rappeutuneiden voimaloiden ja sähköverkkojen korjaukseen on satsattu kansainvälistä rahoitusta jo miljoonia euroja. Rahat valuvat osittain hukkaan, koska harva kotitalous viitsii maksaa sähkölaskujaan, noin 70 prosenttia talouksista jättää laskun pöytälaatikkoon.

YK:n siviilihallinnon johtaja Harri Holkerin mielestä laskut pitäisi maksaa välittömästi, ettei sähköenergia lopu myös maksavilta asiakkailta.

- Rahavirrat täytyisi kääntää niin, että Kosovossa saataisiin perittyä sähkölaskut paremmin kuin tähän asti. Ehkä sen avulla myös ulkopuolisen rahan tarve saadaan vastaavasti vähenemään.

- Nämä ihmiset, jotka eivät maksa laskujaan, elävät niiden kansalaisten kustannuksella, jotka jo maksavat laskunsa. Tämä on tavallaan naapurilta ryöstämistä. Ainoa keino ongelman purkamiseksi on se, että kaikki maksavat laskunsa, toteaa Holkeri.

Laskun maksamista hidastaa se, että yli puolet maakunnan asukkaista on työttömiä. Maakunnassa on yritetty kampanjoiden avulla hankkia asuntoihin sähkömittarit ja purkaa laittomat sähköliittymäviritelmät. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, koska perhe- ja sukukeskeiset albaanit asuvat yleensä yhdessä ja perheistä ainoastaan yksi maksaa sähkölaskun ja loput suvusta nappaavat energiansa maksavan perheen liittymästä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat