Mainos

Kosovossa levotonta

Kaksi saksalaistoimittajaa kuoli Kosovossa eilen. Toimittajia ammuttiin Kosovossa Pristinan eteläpuolella. Toinen toimittajista kuoli välittömästi ampumavälikohtauksen jälkeen. Toinen kuoli saamiinsa vammoihin tunteja myöhemmin. Jugoslavian armeija on ilmoittanut pysyttelevänsä lähellä Kosovon rajaa. Venäjän johtajat taas käsittelevät Kosovon tilannetta tänään.

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan toimittajia oli ammuttu päähän ja vatsaan. Ampujien henkilöllisyydestä ei ole tietoa.

Kosovon eilisissä ammuskeluissa kuoli useita muitakin ihmisiä. Serbien sala-ampuja kuoli tulitaistelussa Kosovon eteläosassa. Lisäksi ammuskelussa haavoittui kolme ihmistä, joukossa saksalainen Kfor-joukkoihin kuuluva sotilas. Välikohtaus sattui Prizrenin kaupungin keskustassa, johon oli kokoontunut paljon väkeä toivottamaan rauhanturvaajat tervetulleiksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan serbien sala-ampujat avasivat tulen väkijoukkoa kohti ohi ajavasta autosta. Aiemmin päivällä brittisotilas ampui serbipoliisin Pristinassa. Brittiarmeijan edustajan mukaan poliisi uhkaili toistuvasti aseella brittisotilaita ja avasi tulen näitä kohti, jolloin yksi briteistä ampui hänet.

Serbilähteet kertoivat puolestaan, että Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissit surmasivat kaksi serbipoliisia ja kaksi Jugoslavian armeijan sotilasta.

Jugoslavian armeija pysyttelee lähellä Kosovon rajaa

Jugoslavian armeija on valmiina palaamaan Kosovoon, mikäli rauhansopimusta ei noudateta.
-Me olemme viiden kilometrin päässä Kosovosta. Jos rauhansopimus raukeaa, me palaamme Kosovoon, Jugoslavian kolmannen armeijan komentaja Nebosja Pavkovic sanoi Jugoslavian uutistoimistolle Tanjugille.
Jugoslavian kolmas armeija piti Kosovoa hallussaan, kunnes joutui vetäytymään Naton rauhanturvajoukkojen edessä.
-Me emme vetäydy, koska olemme lyötyjä, komentaja ilmoitti. Hänen mukaansa Jugoslavia voitti sodan.

Venäjän johtajat kokoontuvat keskustelemaan Kosovosta

Venäjän johtajat kokoontuvat tänään pohtimaan Kosovon rauhanturvaamisesta kehkeytynyttä kiistaa. Kokoukseen osallistuvat ainakin pääministeri Sergei Stepashin, ulkoministeri Igor Ivanov ja puolustusvoimien johtoa. Vielä ei ole tiedossa aikooko presidentti Boris Jeltsin saapua paikalle. Kokouksen asialistaa on pidetty salassa, mutta todennäköisesti johtajat keskustelevat Venäjän strategiasta Kosovon rauhanturvaamiskiistassa.

Venäjä ei ole ilmoittanut, kuka antoi määräyksen venäläisjoukkojen lähettämisestä Pristinan lentokentälle lauantaina ennen kuin Naton johtamat rauhanturvaajat ehtivät alueelle. Venäläisviranomaiset ovat sanoneet, että joukkoja liikutettiin Jeltsinin käskystä.

Kosovon kansainvälisten rauhanturvajoukkojen komentosuhteet ovat aiheuttaneet kitkaa Venäjän ja Yhdysvaltojen välille. Molemmat maat ovat puhuneet joukkojen yhteiskomennon puolesta. Se, miten tällainen komento tulisi järjestää, on edelleen avoimena.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Strobe Talbott keskusteli viikonloppuna Ivanovin kanssa Moskovassa. Ministerit eivät löytäneet sopua, mutta Talbott sanoi venäläisvirkamiesten luvanneen hänelle, ettei Venäjä aio lähettää lisää rauhanturvajoukkoja Kosovoon ennen kuin siitä on sovittu länsimaiden kanssa.

Venäjän sotilasjohto antoi eilen Yhdysvalloille ehdotuksen Venäjän roolista Kosovon rauhanturvaoperaatiossa. Ehdotukseen odotetaan vastausta huomiseen mennessä. Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin ja Jeltsinin arvellaan tapaavan ensi viikolla G8 -maiden kokouksessa Kölnissä.
(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.