Mainos

Kosovossa kunnallisvaalit

Kosovon asukkaat äänestivät tänään kunnallisvaaleissa. Vaalien toivotaan lujittavan rauhaa YK:n hallinnoimassa maakunnassa, jossa enemmistönä olevat albaanit ja vähemmistönä olevat serbit yhä ovat selvästi eri leireihin jakautuneita.

YK:n pyrkimyksenä on saada myös serbit mukaan albaanien tähän asti hallitsemiin maakunnan poliittisiin elimiin. YK:n edustajien mukaan serbit kykenisivät parhaiten vaikuttamaan elinoloihinsa osallistumalla vaaleihin. Serbijohtajat uhkasivat pitkään boikotoida kunnallisvaaleja, kuten he tekivät ensimmäistenkin kunnallisvaalien kohdalla, mutta sopu osallistumisesta syntyi juuri ennen vaaleja. Tästä huolimatta monien serbien uskottiin jättävän äänestämättä.

Albaanit näyttivätkin tänään käyvän selvästi serbejä vilkkaammin vaaliuurnilla. Kosovon albaanijohtajat esittivät toiveen siitä, että vaalit lujittavat vakautta Kosovossa. -Nämä vaalit ovat varmasti omiaan vauhdittamaan itsenäistymistä ja demokratiaa Kosovossa, maakunnan presidentti Ibrahim Rugova (kuvassa) sanoi äänestettyään.

Vuodesta 1999 asti Kosovon hallinnosta on vastannut YK-johtoinen operaatio, johon kuuluvat myös 35 000 miehen vahvuiset sotilasliitto Naton johtamat rauhanturvajoukot. Maakunnassa on yli 1700 äänestyspaikkaa, ja äänioikeutettuja on liki 1,3 miljoonaa. Äänestäjät valitsivat edustajat yhteensä 30 kunnanvaltuustoon tulevaksi neljäksi vuodeksi.

Äänestäjät voivat valita ehdokkaansa yhteensä 68 poliittisesta puolueesta. Sen lisäksi vaaleissa on runsaasti muiden ryhmittymien asettamia ehdokkaita, kuten myös riippumattomia ehdokkaita. Suurimmat puolueet ovat Rugovan johtama LDK-puolue ja entisen Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissijohtajan Hashim Thacin kipparoima PDK. Vaalihuoneistot sulkeutuivat kello seitsemän paikallista aikaa. Ensimmäisiä tuloksia on luvassa maanantaina iltapäivällä.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.