Mainos

Kosovossa etsitään vielä rauhaa

Yhdysvaltain erityislähettiläs Robert Gelbard saapui tänään Kosovoon yrittääkseen käynnistää neuvotteluja serbien ja albaanien välillä. Gelbard toivoo, että Jugoslavia välttäisi neuvottelujen myötä pakotteet, joilla länsimaat ovat sitä uhanneet.

Gelbard aloitti Jugoslavian-vierailunsa myöhään maanantai-iltana pääkaupungissa Belgradissa tapaamalla presidentti Slobodan Milosevicin. Gelbard kertoi Milosevicille Kosovon tilannetta käsitelleen ns. yhteysryhmän kokouksen päätöksistä.

Yhdysvallat ja keskeiset Euroopan maat Venäjää lukuunottamatta uhkasivat maanantaina mm. jäädyttää Jugoslavian ulkomaiset varat ja lopettaa ulkomaisen avun, jos serbit eivät lopeta väkivallan käyttöä Kosovon albaaneja vastaan.

Gelbard kutsui Kosovon tilannetta "äärimmäisen huolestuttavaksi" ja kehotti etsimään ratkaisua, jolla väkivaltaisuudet saataisiin loppumaan välittömästi. Gelbard vetosi Jugoslavian hallitukseen luottamuksen rakentamisessa ja jännittyneen tilanteen laukaisemisessa.

Albaanit toivovat ankarampia pakotteita

Kosovon albaanijohtajan Ibrahim Rugovan avustajan Xhemail Mustafan mielestä Jugoslaviaa vastaan asetettavat pakotteet ovat oikeutettuja.
-Milosevic uskoo vain tiukkoja ja konkreettisia toimia, Mustafa sanoi ja toivoi, että länsimaat harkitsisivat vieläkin ankarampia pakotteita.

Jugoslavian virallinen uutistoimisto Tanjug sen sijaan tuomitsi pakotteet ja sanoi yhteysryhmän kaapanneen itselleen YK:n turvallisuusneuvoston toimivallan.

Presidentti Milosevic on jo kehottanut länsimaita olemaan sotkeutumatta Jugoslavian asioihin. Hänen mukaansa albaanijohtajien on luovuttava ensin "terrorismista ja separatismista" ennen kuin neuvottelut voidaan aloittaa.

Albaanit toivovat, että neuvottelujen johtajaksi nimettäisiin jokin kolmas osapuoli, jotta saavutettavat neuvottelutulokset myös pitäisivät.

Kosovo, jonka asukkaista 90 prosenttia on albaaneja, toivoo saavuttavansa itsenäisyyden serbien kanssa käytävien neuvottelujen avulla. Länsimaat ovat kuitenkin kehottaneet albaaneja tyytymään siihen, että he saisivat takaisin vuonna 1989 menettämänsä autonomian.

Venäjä ei halua sekaantua Kosovon tapahtumiin

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ilmoitti tiistaina, että Venäjä ei osallistu Kosovon rauhanturvaamiseen. Venäjä kuului 6-jäseniseen yhteysryhmään, mutta pidättäytyi pakotteista.
-Me emme voi sekaantua Kosovon asioihin. Meillä on muutenkin tarpeeksi paikkoja, joissa joukkojamme tarvitaan, Jeltsin sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Venäjä myöntyi kuitenkin muiden yhteysryhmän jäsenten tavoin siihen, että Espanjan entinen pääministeri Felipe Gonzales toimisi Kosovossa rauhanvälittäjänä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin nimissä. Gonzales auttoi kaksi vuotta sitten ratkaisemaan Milosevicin ja serbiopposition välille syntynyttä ristiriitatilannetta.

Yhteysryhmä pyysi myös, että YK:n ihmisoikeusvaltuutetulle Mary Robinsonille annettaisiin lupa käydä Kosovossa tutkimassa tilannetta. Toistaiseksi kansainvälinen Punainen Risti on päästetty alueelle, mutta sekään ei ole päässyt tutkimaan taistelujen uhrien ruumiita.

Kuolleiden perheet ovat kieltäytyneet hautaamasta ruumiita ennen kuin ulkomaalaiset patologit ovat suorittaneet ruumiinavaukset. Pristinan kaupungin poliisi piti tiistaina edelleen hallussaan 48 ruumista.

Serbipoliisit ovat varoittaneet, että ruumiit haudataan kaikki kerralla, jos niitä ei tulla hakemaan tiistai-iltapäivään mennessä. Kosovon albaanit viettivät tiistaina surupäivää.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.