Kosovossa ei uraanikohua

Kosovossa suhtaudutaan rauhallisesti maailmalla nousseeseen kohuun rauhanturvaajien mahdollisesta uraanialtistumisesta. Suomalaisen asiantuntijan mukaan Kosovossa ei ole havaittu uraaniammusten aiheuttamia terveyshaittoja.

Näkyykö säteilyä?

Naton pommeissa käytetyllä köyhdytetyllä uraanilla ei ole ollut minkäänlaisia terveyshaittoja Kosovon siviiliväestöön. Näin väittävät Pristinan yliopistollisen sairaalan erikoislääkärit. YK:n hallinnoiman Kosovon ylimpänä terveydenhuollon johtajana toimiva suomalaisprofessori Hannu Vuori puolestaan kertoo, että köyhdytetystä uraanista ja rauhanturvaajien leukemiatapauksista noussut häly on Roomassa ja Brysselissä paljon suurempi kuin Pristinassa.

Vuoren mukaan Pristinan yliopistollisesta sairaalasta saatujen tietojen mukaan leukemiatapaukset Kosovon albaanien keskuudessa ovat viime aikoina pikemminkin laskeneet kuin nousseet. -Kosovon epidemologinen seurantajärjestelmä ei kuitenkaan anna mahdollisuuksia pitkäaikaisseurantaan, koska tietoja kerättiin aikaisemmin ainoastaan tartuntataudeista. Lisäksi joitakin arkistoja on tuhottu, Vuori kertoo.

Uraaniammusten pudotuspaikat

Kosovossa ei ole tehty sodan jälkeen laajoja väestötutkimuksia, joissa olisi selvitetty köyhdytetyn uraanin mahdollisesti aiheuttamia sairauksia. Vuoren mukaan Pristinaan on perustettu pieni työryhmä, joka antaa asiassa suosituksen muutaman päivän sisällä. Samoihin aikoihin valmistuu myös sairauskertomuksiin perustuva selvitys Kosovon sairaaloissa hoidetuista leukemiatapauksista. -Väestötutkimus täällä voidaan kyllä järjestää, mutta sitä varten tarvitaan lisävälineistöä. Uskomme tarvittaessa saavamme välineistöä niiltä rauhanturvaajamailta, jotka ovat nostaneet asiasta haloon, terveysministeri Vuori uskoo.

Stressi yleisin sodan jälkitauti

Sodan tuhot säilyvät pitkään myös ihmisten mielissä

Kosovon sodan pahimpana terveydellisenä jälkiseurauksena pidetään posttraumaattista stressihäiriötä (PTSD), mutta senkään määrästä ei ole tarkkaa kuvaa. Tämä johtuu siitä, että sodan ja sitä edeltäneen 10 vuoden ajan seurauksena sairaalat ovat huonokuntoisia ja henkilökunta on koulutettu kehnosti. -Stressihäiriöstä kärsivistä ehkä kymmenesosa tarvitsee sairaalahoitoa, mutta suurin osa selviytyy siitä omin voimin. Vielä Bosnian sodan aikana PTSD:ia pidettiin sairautena, mutta nykyään sitä pidetään "elimistön normaalina reaktiona epänormaaliin tilanteeseen".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat