Mainos

Kosovoon tilapäinen tulitauko

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) onnistui neuvottelemaan ainakin tilapäisen tulitauon Kosovon taistelualueelle myöhään eilisiltana, kertoi aselepoa valvovien Etyj-tarkkailijoiden edustaja Jörgen Grunnet tänään Pristinassa.

Etyjin puheenjohtajamaan Puolan ulkoministeri Bronislaw Geremek kuitenkin arvioi tänään, että järjestö saattaa joutua harkitsemaan tarkkailijoiden vetämistä pois Kosovosta heikentyneen turvallisuustilanteen takia.

Geremek ilmaisi Etyjin virallisessa lausunnossa "syvän huolensa uusista taisteluista ja hataran tulitauon horjumisesta", ja syytti tilanteesta sekä serbejä että albaaneja.

-Serbijoukot ovat palanneet Kosovoon ja samalla Kosovon albaanit ovat syyllistyneet terroritekoihin lokakuussa solmitun sopimuksen vastaisesti, lausunnossa sanottiin.

Haavoittuneita evakuoitiin

Tilapäinen tulitauko mahdollisti haavoittuneiden evakuoimisen Podujevon ja Kosovska Mitrovican kaupunkien ympäristössä, missä käytiin joulunpyhien kiivaimmat yhteenotot. Arviolta 16 ihmistä kuoli serbijoukkojen ja albaanisissien taisteluissa.

Taisteluja käytiin useissa eri kylissä lähellä Podujevoa, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kosovon maakunnan pääkaupungista Pristinasta pohjoiseen.

Grunnetin mukaan tarkkailijat neuvottelivat tulitauosta Serbian turvallisuusjoukkojen ja albaanikapinallisten kanssa.-He olivat yhteydessä molempiin osapuoliin ja yrittivät saada heidät pitämään kiinni tulitaukosopimuksesta, sanoi Grunnet, jonka mukaan alueella oli tänään rauhallista.

Grunnet korostikin, ettei Serbialle kuuluvassa maakunnassa olevien 600 tarkkailijan evakuoiminen ole vielä ajankohtaista. Etyjin tarkkailijoiden määrää on tarkoitus lisätä 2000:een tammikuun kuluessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.