Mainos

Kosovoon 6 miljardia tukea

Kosovon jälleenrakentamiseen käytetään lähitulevaisuudessa noin miljardi dollaria eli lähes 6 miljardia markkaa. Lisätuesta sopivat tänään kokoontuneet lahjoittajamaat ja kansainväliset järjestöt. Summan on määrä riittää ensi vuoden lopulle.

Noin puolet tuesta tulee Euroopan unionilta. EU on sitoutunut noin 500 miljoonaan euroon eli lähes 3 miljardin markkaan. EU:n komissio ilmoitti eilen 35 miljoonan euron pika-avusta osana pakettia. Se käytetään kipeästi kaivattuihin julkisiin palveluihin, joita koordinoidaan YK:n johdolla. Osa tuesta käytetään rauhan edistämiseen kuten tiedotusvälineiden tukemiseen ja vaalien järjestämiseen sekä humanitaariseen apuun. Kosovon rahoitusta pohdittiin laajasti keskiviikkona, kun 47 lahjoittajamaan ja 34 kansainvälisen järjestöjen edustajat kokoontuivat Brysselissä. Kokous oli toinen laatuaan.

Viime heinäkuun kokouksessa luvatusta noin 12 miljardista markasta vajaat puolet on käytännössä toteutunut. Suuri osa perille menneestä tuesta on suunnattu humanitaariseen apuun. Edellisessä kokouksessaan rahoittajat arvioivat, että kuluvan vuoden loppuun mennessä Kosovossa tarvitaan runsaat 2,1 miljardia markkaa humanitaariseen apuun, 1,7 miljardia markkaa talojen korjaamiseen ja 252 miljoonaa markkaa YK:n väliaikaisen Kosovo-hallinnon budjettivajeeseen. Varoja tarvitaan myös sähköjakelun turvaamiseksi alueilla, jotka tuhoutuivat Naton 11 viikkoa kestäneiden pommitusten aikana.

Kosovossa työskentelevät YK-virkailijat ovat olleet huolissaan julkisen sektorin huutavasta rahapulasta. Varoja ei ole esimerkiksi opettajien tai lääkäreiden palkanmaksuun. Maailman Pankin edustajat huomauttivat keskiviikkona, että Kosovoa ei pidä jälleenrakentaa "tyhjiössä", vaan tuen pitää olla osa koko Länsi-Balkanin vakauttamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.