Mainos

Kosovon vaaleissa varaudutaan jo itsenäisyyteen

Parlamentissa on 120 jäsentä, mutta itse vaaleissa on jaossa vain sata paikkaa. Loput 20 paikkaa on varattu maakunnan serbeille ja muille etnisille vähemmistöille.

Vaikka Kosovon vaaleissa huomenna vaihtuu takuuvarmasti maakunnan hallinto, tavoitteet eivät muutu. Kosovo aikoo edelleen julistautua itsenäiseksi kuluvan vuoden aikana, tapahtuipa Wienissä käytävissä neuvotteluissa mitä tahansa.

Neuvottelut ovat diplomaattilähteiden mukaan edelleen jumissa, vaikka joulukuun 10. päivän määräaika häämöttää jo. EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän troikan on määrä tuolloin antaa selvityksensä maakunnan asemasta turvallisuusneuvostolle.

- Kosovo ja Serbia voivat neuvotella sata vuotta pääsemättä koskaan sopuun. Kysymys on enää itsenäisyysjulistuksen päivämäärästä, vakuuttaa pääministeriyttä havitteleva oppositiojohtaja ja vaalien ennakkosuosikki Hashim Thaci.

Serbit boikotoivat

Parlamenttivaalit ovat kolmannet sitten vuoden 1999, jolloin sotilasliitto Nato pommitti Serbiaa lopettaakseen Kosovon albaanien etniset puhdistukset.

Parlamentissa on 120 jäsentä, mutta itse vaaleissa on jaossa vain sata paikkaa. Loput 20 paikkaa on varattu maakunnan serbeille ja muille etnisille vähemmistöille. Serbia, samoin kuin ortodoksikirkko, ovat kehottaneet maakunnan serbejä boikotoimaan vaaleja. Kosovossa asuu edelleen liki 120 000 serbiä.

YK on vedonnut Serbiaan, jotta se ei estäisi serbejä osallistumasta. YK:n mukaan useat serbiehdokkaat ovat varoittaneet vetäytyvänsä vaaleista, koska heitä on uhkailtu.

Vaalikampanjan keskeisinä teemoina ovat olleet valtaisan, yli 60 prosentin työttömyyden alentaminen, korruption suitsiminen ja ulkomaisten investointien houkutteleminen rutiköyhään maakuntaan.

Muun muassa Thaci on luvannut tuhteja investointeja infrastruktuuriin. Pelkästään teitä rakennettaisiin 800 kilometriä. Rahaa tähän kuluisi 1,6 miljardia euroa.

- Suunnitelmani tuovat työtä, modernisoivat maan ja tekevät Kosovosta paikan, josta kaikki voivat olla ylpeitä, Thaci kehui.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.