Kosovon taloutta rakennetaan hiilen varaan

(MTV3-Merja Sundström)

(arkistokuvaa)

Kosovon ainoa luonnonrikkaus on ilmastoa raskaasti kuormittava ruskohiili. Vaikka EU on lahjoittanut satoja miljoonia euroja maan voimalaitosten kunnostamiseen, mitään näkyvää parannusta ei ole saatu.

Itsenäistyvän Kosovon talouselämä rakennetaan epävakaalle pohjalle. Maan ainoa luonnonrikkaus on ruskohiili, millä yritetään korvata nykyisin rehottava laiton talous, mutta ongelmana ovat voimalaitoksen päästöt.

Kosovon pääkaupungin Pristinan kupeessa Obelicin hiilivoimalaitokset tupruttavat auringon pimentävää savua.

Säännöllisesti yhdestä suunnasta puhaltavan tuulen alla asuva opettaja Xhavit Lani kertoo, että kaikki ovat muuttaneet pois, joilla vain on ollut siihen mahdollisuus.

- Täällä asuvat vanhukset kuolevat yleensä keuhkosyövän takia ja lapsilla on hengityselinsairauksia, monelle tulee astma, Lani sanoo.

Hän on joutunut seuraamaan savua yli 30 vuotta, koko laitoksen toiminta-ajan. Länsimaiden sijoittamista sadoista miljoonista euroista ei hänen mukaansa näy jälkeäkään.

Mutta ruskohiili on ainoa kunniallinen tulonlähde, sillä nykyisin kosovolaiset elävät salakuljetuksesta sekä huume- ja ihmiskaupasta. Valtion tuloista 70 prosenttia on tulleja.

Energiasta on kova pula, sähkökatkokset ja hintojen nousut nostattavat poliittista vastarintaa, siksi saastepölyä on vielä nieltävä.

Todennäköisesti EU sijoittaa Kosovoon vielä kymmeniä miljoonia euroja jo sijoittamiensa satojen miljoonien eurojen lisäksi ennen kuin huomataan, että yhteisen hyvän nimissä hiilivoimalaitokset olisi paras sulkea.

Lue myös:

    Uusimmat