Mainos

Kosovon taistelut leimahtivat taas

Kosovon taistelut puhkesivat tapaninpäivänä uudelleen, vaikka tilanne näytti jo rauhoittuneen. Serbijoukot hyökkäsivät panssareilla kohti Obrancan kylää Pristinan ja Podujevon välisen tien lähellä, kertoivat albaanilähteet.

Serbilähteiden mukaan albaanisissit olivat aiemmin päivällä ampuneet kylän 65-vuotiaan serbiasukkaan. Samanaikaisesti kerrottiin, että Norjan kirkon hätäavun auto oli räjäytetty maakunnan pääkaupungissa Pristinassa. Jouluaattona puhjenneet taistelut näyttivät tapanina jo laantuneen joulupäivän illan jälkeen. Albaanisissien ja serbijoukkojen välistä aselepoa valvovien Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijoiden mukaan suurin osa serbijoukoista oli vetäytynyt taistelualueelta.

Lapastacassa Podujevon länsipuolella käydyt taistelut olivat pahimmat sen jälkeen sitten lokakuun tulitaukojulistuksen. Tulitauko saatiin aikaan sotilasliitto Naton uhattua Serbiaa ilmaiskuilla, ellei Serbia vedä suurinta osaa taistelujoukoistaan Kosovosta. Serbian television mukaan serbijoukkojen oli onnistunut jouluna vallata strategisesti tärkeitä asemia "terroristeilta" Podujevon kaupungin lähellä noin 30 kilometriä Kosovon pääkaupungista Pristinasta pohjoiseen. Torstain taisteluissa sai surmansa ainakin yhdeksän ihmistä ja kaksi haavoittui.

Etyj-tarkkailijoita johtava amerikkalainen William Walker syytti joulupäivänä molempia osapuolia aselevon rikkomisesta ja sanoi pelkäävänsä Kosovossa olevien satojen aseettomien tarkkailijoiden turvallisuuden puolesta.

Norjan kirkon hätäavun auto räjäytettiin

Selvästi merkitty Norjan kirkon hätäavun auto räjäytettiin aikaisin lauantaiaamuna Pristinassa. Auto oli pysäköitynä hätäavun paikallisen johtajan Torbjörn Stray-Pedersenin asunnon ulkopuolelle. Toyota Landcruiser-maastoauton alusta kärsi suuria vaurioita, kertoi Stray-Pedersen. Hänen mukaan Norjan kirkon hätäavulla ei ole tiettävästi vihollisia.

Stray-Pedersen piti hyökkäystä provokaationa, jonka kohteena olivat ulkomaalaiset yleensä. Kosovossa on ihmisiä, jotka eivät hyväksy ulkomaalaisten läsnäoloa ja rinnastavat avustustyöntekijät YK:hon ja Natoon, hän sanoi.

Euroopan turvallisuusjärjestön Etyjin autot ovat joutuneet ilkivallan kohteeksi Kosovossa. Renkaita on viilletty ja ikkunoita on rikottu.
(STT-Reuters-DPA-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.