Mainos

Kosovon sopimukselle haetaan YK:n hyväksyntä

Kuuden maan yhteysryhmän ulkoministerit sopivat tänään Pariisissa, että Kosovon sopimukselle haetaan YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä uuden päätöslauselman muodossa. Kokousta isännöinyt Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine sanoi, että sekä Britannia että Venäjä olivat valmistaneet päätöslauselmaluonnoksen sopimuksesta.

Vedrine toivoi, että YK:n turvallisuusneuvosto pääsisi pikaisesti sopimukseen päätöslauselmasta, johon kirjattaisiin erityislähettiläs Richard Holbrooken ja Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kesken solmitun sopimuksen pääkohdat. Ns. yhteysryhmään kuuluvat Ranskan, Britannian ja Venäjän lisäksi Yhdysvallat, Saksa ja Italia. Saksan vt. ulkoministeri Klaus Kinkel vaati kokouksessa, että uuteen YK:n päätöslauselmaan on sisällytettävä myös uhkaus voimatoimista, jos Kosovon sopimusta ei noudateta.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sanoi yhteysryhmän kokouksessa Pariisissa, että Venäjä on valmis osallistumaan Kosovon ilmatilan valvontaan yhdessä Naton kanssa. Hän lisäsi, että Naton ja Jugoslavian on keskenään hyväksyttävä, mitkä tahot osallistuvat ilmatilan valvontaan. Venäjä on Ivanovin mukaan myös halukas ottamaan osaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön johdolla toimiviin valvontajoukkoihin.

Nato ja Jugoslavian armeija allekirjoittivat sopimuksen

Sotilasliitto Nato ja Jugoslavian armeija allekirjoittivat illalla Belgradissa sopimuksen Kosovon ilmatilan kansainvälisestä valvonnasta. Naton pääsihteeri Javier Solana, Naton sotilaskomitean puheenjohtaja Klaus Naumann ja Naton Euroopassa olevien joukkojen komentaja Wesley Clark saapuivat aiemmin tänään Belgradiin.

Puolustusministeriössä pidetystä allekirjoitustilaisuudesta Naton edustajat siirtyivät presidentti Slobodan Milosevicin virka-asuntoon. Naton virkailija kertoi aiemmin Brysselissä, että Solana aikoi kehottaa Milosevicia toteuttamaan viipymättä kansainvälisen yhteisön Kosovoa koskevat vaatimukset.

Solana sanoi tänään Brysselissä, että Jugoslavian joukot eivät vielä noudata YK:n vaatimuksia siinä määrin, että Kosovon pakolaiset voisivat palata turvallisesti koteihinsa.
-Saamiemme tietojen mukaan sopimusta ei vielä noudateta, Solana sanoi. Naton hyökkäysuhka on hänen mukaansa edelleen voimassa.

Kosovossa toimivat Yhdysvaltain ja Euroopan maiden tarkkailijat raportoivat aikaisemmin, että Serbian joukot ovat alkaneet noudattaa YK:n vaatimuksia. Solana sanoi, ettei hänen arvionsa ole ristiriidassa noiden tarkkailijoiden havaintojen kanssa. Solana tähdensi, että serbijoukkojen vetäminen on välttämätöntä ennen kuin pakolaiset uskaltautuvat takaisin koteihinsa.

Yhdysvaltain ja Euroopan maiden diplomaattitarkkailijat menivät Kosovon maaseudulle eilen. Heidän liikkumistaan ei estetty, ja he raportoivat serbipoliisien määrän olevan paljon pienempi kuin sunnuntaina, kertoi Yhdysvaltain edustaja. Monet tarkastuspisteet oli poistettu ja nähtävissä oli merkkejä ihmisten paluusta kyliinsä Malisevon eteläpuolella. Tuo alue oli aiemmin albaanien äärivoimien vahvaa tukialuetta. Yhdysvaltain edustaja tähdensi, että havainnot ovat vasta alustavia vaikutelmia. Valmisteilla oleva ilma- ja maavalvonta antaa luotettavampaa tietoa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.