Kosovon sopimukseen ollaan tyytyväisiä

Maailmalla uutinen Naton ja Jugoslavian sotilasteknisen sopimuksen syntymisestä eilen otettiin vastaan helpottuneina ja varovaisen tyytyväisinä.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoi eilen olevansa "hyvin iloinen" siitä, että Jugoslavia allekirjoitti sopimuksen. Hän totesi lisäksi liittoutuman valvovan tarkasti, että serbijoukot vetäytyvät rauhanomaisesti ja sovitussa ajassa Kosovosta.

Britannian pääministeri Tony Blairin mukaan sopimus merkitsi sitä, että "Naton vaatimuksiin on suostuttu". -Meidän täytyy yhtä päättäväisesti valvoa sopimuksen toimeenpanoa kuin olemme vieneet läpi ilmaiskut ja edellyttäneet, että sopimus täyttää yleiset vaatimuksemme, Blair lisäsi.

Ranskan pääministeri Lionel Jospin ilmaisi hänkin tyytyväisyytensä ja katsoi, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic oli selvästi antautunut. Saksan ulkoministeri Joschka Fischer iloitsi hänkin sopimuksesta, mutta muistutti, että Kosovoon lähetettävät kansainväliset Kfor-rauhanturvajoukot kohtaisivat huomattavia riskejä, varsinkin tehtävänsä alkuvaiheessa.

Kosovon jälleenrakentaminen suuri ja monimutkainen operaatio

YK:n Balkanin-erikoislähettiläiden Carl Bildtin ja Edvard Kukanin mukaan Kosovon siirtyminen rauhaan on nykyhistorian monimutkaisin ja haastavin jälleenrakennustehtävä. Erikoislähettiläät kertoivat näkemyksistään eilen YK:n turvallisuusneuvostolle. -Kosovossa joudutaan tekemään kaikki lähes tyhjältä pohjalta seuraavien vuosien aikana, Bildt sanoi toimittajille tilaisuuden jälkeen.

Lisäksi hän huomautti, että kansainvälisen yhteisön täytyy Kosovon lisäksi auttaa uuteen alkuun myös muut kriisistä kärsineet Balkanin alueet. Albania, Makedonia ja Montenegro ovat kärsineet ilmaiskujen aikana virranneista pakolaistulvista. Kukanin mukaan YK:n rooli Balkanilla muuttuu näkyvämmäksi ja samalla intensiivisemmäksi.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat